Ország-világ

2019.08.12. 14:37

A szülőknek már nehéz a táska: 20-25 ezer forint egy alapcsomag - megyei körkép!

Kicsit elvesszük a diákok kedvét: a tanszerakciók már tartanak, az igazi roham jövő héten indul. Az átlagos kosár értéke 20-25 ezer forint, az utóbbi évben a kis boltok választéka iránt jelentősen nőtt a kereslet - mondta Bittera Gábor, a győri papírbolt tulajdonosa.

Kisalföld napilap

Július óta tart a vásárlókedv, tizenötödike után válik rohammá, s követi majd újabb szeptember első két hetében, amikor jön a „hiánypótlás". A családok a táskát veszik meg elsőként, a kocka hátitáska teljesen kiment a divatból, a legtöbb helyen nem is kapható. A divat a hátizsák formájú, ergonomikus kialakítású táska – mondja a győri, bevárosi papírboltos, Bittera Gábor.


Kedvelt a virágos, állatos, egyszarvús minta, s figyelemre méltó a Budmil gyártó leleménye is: kissé Barca-színvilágra hajazó táskáját a fiúk viszik. A táskák ára 8000-nél kezdődik, a jellemző a 12–13 ezer forint, s persze akad 20–25 ezerért is. A tolltartóknál idén divat lett a fiús terepminta.


Bittera Gábor szerint a beszerzési árak – főként a papíralapú termékeknél – valamelyest emelkedtek, az üzlet a drágulást lenyeli, s a vevő a tavalyi árral találkozik. Az átlagos kosár 20–25 ezer forint, iskolatáskától függően 35–40 ezer. Az iskolakezdési szerekre akció van augusztus 31-ig, 20 százalékos kedvezményt adnak.

 

Bittera Gábor szerint keresettebbek lettek a kisboltok. Fotó: Mészáros Mátyás

Bittera Gábor szerint keresettebbek lettek a kisboltok. Fotó: Mészáros Mátyás


Mészáros Ráhel ötödikbe megy idén, anyukájával írószert, faragót, tollat vettek tegnap.


– Még nagyon sok körünk lesz – mondja az anyukája. – A táskát az interneten vásároltuk, s nem tudom, hogy mennyi lesz a vége három gyereknél, hatvan-nyolcvanezer forintra számoltam, de lehet, hogy a legvégére százezret is fizetnünk kell. A legnagyobb egyetemre megy, s az ő köre még hátravan.


Az egyik legtudatosabb anyu­ka a pápai Szabóné Kalmár Orsolya, akinél a kisebbik lány most megy elsőbe, de virágmintás táskáját már tavaly ilyenkor megvették, mert akciós volt. Ez csak egy volna most az ötven tételt tartalmazó, gépelt listáról, a kosárban már ott a 2-szer 8 darab vonalas, kockás, 4 sima lapos, ének- és üzenőfüzet, s szótárfüzet a nyolcadikos lánynak.

 

Mészáros Ráhel ötödikbe megy idén. Fotó: Mészáros Mátyás

Mészáros Ráhel ötödikbe megy idén. Fotó: Mészáros Mátyás


A Tesco 6 millió füzetet ad el, augusztus elején indultak az akciók, a nagy forgalom augusztus 20-a után lesz. Előre összeállított írószercsomaggal készülnek az alsósok számára, LED-es hátizsákkal és kiegészítőkkel. A legnépszerűbb termék a füzet, írószer, táska és a festék, „az alapcsomag – amely mindent tartalmaz – körülbelül 20–25 ezer forintba kerül. Ez persze nagyban függ az iskolatáska árától – felelték kérdésünkre.


Szabóné Papp Zsuzsanna az egyik mosonmagyaróvári üzlet tulajdonosa, volt pedagógusként ismeri az igényeket. Iskolatáskát 4900 forinttól lehet vásárolni, de árulnak 30 ezer forintért is. Felkapott az állatfigurás és mesefigurás minta, 4800-féle terméket árulnak, színes ceruzából 83-félét. Vállalnak könyv- és füzetbekötést és készítenek füzetcsomagot is.

Egy-két ár


Ceruza, 2 db-os: 170 Ft, hegyező: 300 Ft, radír: 400 Ft, Technocol: 500 Ft, körző: 600 Ft, egyszerűbb füzet: 150–270 Ft, márkásabb, A4-es füzet: 550–630 Ft, zsírkréta: 1000 Ft, színes ceruza: 790, 2000, 2750 Ft, olcsóbb toll: 140 Ft, 10 darabos füzetborító: 400–500 Ft, ecset: 300–400 Ft, füzetbox: 1000–1300 Ft, dupla terű tolltartó: 3800 Ft, kulacs: 800–1000 Ft, uzsonnás doboz 1000 Ft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában