Ország-világ

2017.05.25. 13:06

A dánok egy egész szigetet látnak el megújuló energiával

Egy tiszta energiaforrásokkal foglalkozó dán cég és partnerei finanszírozzák és telepítik azt a megújuló energiaforrást, ami egy kis portugál sziget áramfogyasztásának 70 százalékát fogja biztosítani.

A zöldenergia telepítése az észak-atlanti szigeten 2 millió eurós megtakarítást fog hozni évente - mondta Howard Scott, a projekt vezetője.


A projekt által egy nagyteljesítményű szélerőműparkot, egy napelemparkot és egy energiaraktározó-központot építenek ki, amivel a világ legintelligensebb szigetévé válik a 4780 főt számláló Graciosa.


"A szigetnek szüksége van egy saját hálózatra, mert túlságosan messze van a szárazföldtől. Van egy új projektünk is szintén Graciosa számára - elektromos autókat akarunk vinni a szigetre, amelyek erről a hálózatról töltödnének. A sziget így 100 százalékban zölddé válna" - mondta Sarah Dubord-Gagnon kommunikációs igazgató.

 

Fotó: Howard Scott

Fotó: Howard Scott


A koppenhágai székhelyű vállalat tiszta energia megoldásokat kínál az adatelemzéstől egészen a kivitelezésig, finanszírozásig és a karbantartásáig.


A portugál sziget képviselõi nyitottak voltak a zöld energia fejlesztésésre, és a jövőben olyan turizmussal, kereskedelemmel és sporttal foglalkozó cégekkel is együtt akarnak működni, akik támogatják a szén-dioxid kibocsátást csökkentését.


A cég, amely egy promó videót is közzétett Graciosáról, úgy fogalmazott, lehetséges, megtérülő és gazdaságélénkítő a zöld energia.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában