Savanyú a szőlő

2024.01.16. 14:13

Vera Jourová beismerte, hogy elbukott Orbán Viktorral szemben

MW

Vera Jourová, az Európai Bizottságnak (EB) az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Vera Jourová, az átláthatóságért és értékekért felelős cseh uniós biztos egy kedden megjelent prágai lapinterjúban beismerte: 

brüsszeli tevékenysége során nem sikerült olyan nyomást gyakorolnia a magyar kormányra, hogy az megváltoztassa politikáját.

Nem sikerült a magyar kormányt és a magyar politikai képviseletet elvezetnem a demokráciához. Ez nem is sikerülhetett, mert ez a magyar választók kezében van

 – jelentette ki Vera Jourová a Lidové Noviny cseh konzervatív napilapban kedden megjelent interjúban.

Számomra, mint uniós biztos számára, akinek védelmeznie kell a jogállamot, azonban alapvető fontosságú, hogy a választásokon győztes kormányzat nem vihet mindent. A +győztes mindent visz+ elvnek nem szabad érvényesülnie. És Orbán úr mindent elfoglalt. A média befolyásolását, az akadémiai szabadságjogokat, és most egy olyan törvényt akar, amely élesen az civil szervezetek ellen irányul

– mondta az uniós biztos, akinek rövidesen lejár a megbízatási ideje.

Ez olyasmi, amit jogom van bírálni, mert ez a jogállam elve ellen irányul, amelyet védelmeznem kell

 – magyarázta álláspontját a cseh uniós politikus.

Vera Jourová paradoxnak minősítette, hogy mindennek tetejében Orbán Viktor az év második felében ideiglenesen még az Európai Tanács elnöki tisztségét is betölthetné, miután Charles Michel, a testület jelenlegi elnöke indulni készül az európai parlamenti választásokon.

A cseh uniós biztos szerint ez a forgatókönyv "elméletileg lehetséges, de gyakorlatilag nem kívánatos". Szerinte ezért "alapvető fontosságú" feladat mihamarabb megtalálni Charles Michel utódját.

Vera Jourová az interjúban leszögezte: uniós biztosi tevékenysége során igyekezett mindig a középutat választani, mert a dolgok soha nem csak fehérek vagy feketék. Ezért az álláspontjáért mindkét oldalról ugyan sok pofont kapott, de úgy véli, hogy ennek megvan az eredménye, s ezért megérte.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában