Fővárosi Közgyűlés

2023.12.13. 11:00

Wintermantel Zsolt: a baloldal a jövőben is számít a guruló dollárokra (videó)

Nyilvánvalóvá vált, hogy a baloldali pártok a jövőben is számítani akarnak a „guruló dollárokra”, és továbbra is a külföldi megrendelés számukra az első, miután nem szavazták meg a szuverenitásvédelmi törvényt kedden az Országgyűlésben – jelentette ki a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerdán a Fővárosi Közgyűlésben, írja az MTI.

MW

Bősz Anett (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester, Számadó Tamás főjegyző és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (b–j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. november 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Wintermantel Zsolt napirend előtti felszólalásában azt mondta: azt tudni lehet, hogy a baloldal dollármilliókat kapott külföldről a 2022-es országgyűlési választási kampányra. Közlése szerint

a pénz Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és Karácsony Gergely főpolgármester emberein keresztül érkezett a kampányba.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy ezzel kapcsolatban Karácsony Gergely az elmúlt másfél évben „hazugságcunamit” adott elő. A főpolgármester szemrebbenés nélkül folyamatosan hazudik a választók arcába – mondta Wintermantel Zsolt, aki szerint Karácsony Gergely

nyakig benne van a rendszerváltás óta történt legsúlyosabb külföldi beavatkozási kísérletének botrányában.

Wintermantel Zsolt arról beszélt, Karácsony Gergely 2022 tavaszán még azt állította: nemhogy külföldi pénzek nincsenek a baloldal kampányában, de azt is felvetette, hogy egyáltalán van-e benne pénz. „Már ekkor elkezdte a magyar választókat hülyének nézni, azt gondolta, simán belehazudhat a szemükbe” – mondta.

A frakcióvezető felidézte, tavaly novemberben miután  nyilvános lett a titkosszolgálati jelentés a Fővárosi Közgyűlésben azt kérdezte Karácsony Gergelytől: „rendjén valónak tartja-e, hogy baloldali politikusok guruló dollárokat fogadnak el és idegen pénzből idegen érdekeket szolgálnak?” Karácsony Gergely válasza cinikus mellébeszélés volt – mondta.

Wintermantel Zsolt elmondta, a főpolgármesternek tavaly decemberben lehetősége lett volna, hogy a közgyűlésben őszinte tájékoztatást adjon a közvetlen munkatársa, Korányi Dávid, a „tiltott kampányfinanszírozási botrány egyik fontos alakjának” szerepéről, de inkább terelt és mikroadományokról „hazudozott”.

BÕSZ Anett; KARÁCSONY Gergely; TÜTTÕ Kata; SZÁMADÓ Tamás; KISS Ambrus; KERPEL-FRONIUS Gábor
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2023. december 13-án
Fotó: Soós Lajos / Forrás: MTI

Az újabb és újabb információk alapján aztán kiderült, hogy szó sincs mikroadományokról – tette hozzá.

Wintermantel Zsolt emlékeztetett arra is, hogy az OTP Bank szeptemberben feljelentést tett a Karácsony Gergely által létrehozott 99 Mozgalom gyanús finanszírozása miatt.

A politikus azzal folytatta, hogy Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés szeptemberi ülésén elmondhatta volna, hogyan és miként fizette be Perjés Gábor, a főpolgármester „táskás embere” a mozgalom számlájára a „friss, ropogós, sorszámfolytonosan kötegelt ötven és száz eurósokat”, amelyek fizikailag sem férhettek bele az emlegetett gyűjtőládákba.

Karácsony Gergely ekkor is cinikusan belehazudott a budapestiek arcába, és továbbra is úgy tett, mint akinek az egészhez semmi köze nincs – mondta Wintermantel Zsolt.

A politikus azt kérdezte Karácsony Gergelytől, hogy mit ígért a külföldi megrendelőknek a kampányfinanszírozásért cserébe? Majd további megválaszolatlan kérdésekkel folytatta: miért éri meg a külföldi megbízóknak a baloldalba fektetni; honnan van a pénz; történt-e hamisítás, valósak-e a jegyzőkönyvek?

A felszólalást követően a Fidelitas aktivistái egy molinót feszítettek ki, amelyen Karácsony Gergely befogja a szemét, a fülét és a száját, mellette pedig Gyurcsány Ferenc, Alex Soros és Tordai Csaba arcképmása volt látható. A molinóra azt írták: „Karácsony nem lát, nem hall, nem beszél”.

A Fidelitas aktivistái egy molinót feszítenek ki a Fõvárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. december 13-án
Fotó: Soós Lajos / Forrás: MTI

Karácsony Gergely a felszólalásra reagálva azt mondta: demokráciában és jogállamban nem a kormánynak, hanem a népnek van szuverenitása. A kedden elfogadott javaslatok pont annak a magyar népnek a szuverenitását próbálják csorbítani, akiknek a jogait védeni kellene a hatalommal szemben – jelentette ki.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy az önkormányzati választások előtt néhány hónappal a fideszes kétharmad újraírta a választási szabályokat, hiszen – mint fogalmazott – „annyira gyáva, hogy azt a vereséget, amit Budapesten mindenképpen kinéz neki, azt próbálja valahogy mérsékelni”. Annyira gyávák, hogy még a saját nevükre se merik venni az erről szóló javaslatot, és megkérték a „fiókszervezetüket”, a Mi Hazánk Mozgalmat, hogy nyújtsa be azt – tette hozzá.

Karácsony Gergely arra a kérdésre, hogy mit kértek a kampány támogató, szintén kérdéssel felelt: Wintermantel Zsolt felteszi-e azt a kérdést is, hogy mit kértek a kormánytól az arab befektetők, amikor Magyarország és Budapest legértékesebb fejlesztési területét kinézték maguknak? Továbbá feltette-e már azt a kérdést, hogy mit kért a kínai állam a Fudan egyetemért és mit kértek az oroszok Paks 2 megépítéséért?

Karácsony Gergely azt mondta, nem látja a Fidesz ajánlatát Budapestnek, és a választás abban a rendszerben nyerik meg, ami éppen a Fidesz „önkényes politikai döntése szerint megszületett”.

Karácsony faképnél hagyta a Fővárosi Közgyűlést

Felháborító, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a munka helyett a pártpolitikát választotta és faképnél hagyta a Fővárosi Közgyűlést – mondta Kovács Péter (Fidesz–KDNP) XVI. kerületi polgármester a fővárosi Fidesz Facebook-oldalára szerdán feltöltött videóban.

A Főváros Közgyűlés szerdai ülésén a napirend elfogadása és a napirend előtti vita után Karácsony Gergely főpolgármester szünetet rendelt el, hogy a képviselők átvonulhassanak az I. kerületbe, ahol a kerületi képviselő-testület fegyelmi eljárásban hallgatja meg V. Naszályi Márta (Párbeszéd) polgármestert. A főpolgármester arra hívta fel a képviselőket, álljanak ki V. Naszályi Márta mellett.

A fővárosi Fidesz Facebook-oldalán közzétett videóban erre reagálva Kovács Péter polgármester arról beszélt: Karácsony Gergely a munka helyett a pártpolitikát választotta, faképnél hagyta a Fővárosi Közgyűlést és a jelenlévő, a kerületek lakosságát képviselő polgármestereket.

Hozzátette: a főpolgármesternek fontosabb volt „I. kerületi párttársának az ügyében” a „látványos demonstráció”, mint az év utolsó közgyűlésén az eltervezett munka folytatása.

Felháborító és botrányos, ebben nem kívánunk részt venni – jelentette ki a videóban Kovács Péter, fővárosi fideszes polgármesterek gyűrűjében.

Fidesz: a főváros költségvetése az alkalmatlanság költségvetése

A főváros tervezett költségvetése az alkalmatlanság költségvetése – jelentette ki a fővárosi közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője a Facebookra szerdán feltöltött videónyilatkozatában.

Ugyanis, miközben soha nem látott mértékű, több mint 300 milliárd forintnyi iparűzési adóbevétellel számolhat jövőre a város, mégis „adósságban van” és még sincs egyetlen fejlesztés sem a költségvetésben – közölte Wintermantel Zsolt.

Ez az összeg a duplája annak, amivel Tarlós István (korábbi főpolgármester) az utolsó teljes évében gazdálkodhatott, és ami reálértékben is sokkal magasabb összeg – tette hozzá.

A politikus úgy vélekedett:

Karácsony Gergelyék (főpolgármester) felélték a tartalékokat, elköltötték a rekord méretű adóbevételeket, ennek ellenére a város nem fejlődik, hanem vegetál.

A továbbiakban felidézte: a főpolgármester sokszor kérdezi, hogy mi az amit a Fidesz ajánl a városnak.

Pontosan azt tudja ajánlani, ami Tarlós István főpolgármestersége és a Fidesz–KDNP 9 éve alatt volt. Biztonságos működést és folyamatos fejlődés. Ezt kívánjuk Budapestnek, vagyis le kell váltani az alkalmatlan vezetést a főváros éléről

– fogalmazott videónyilatkozatában Wintermantel Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában