Blöff

2023.11.02. 07:51

Kiderült, miért fenyegetőzik Ukrajna az orosz gázszállítás leállításával (videó)

Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője szerint a nyilatkozatok valójában nem a gázszállításokról szólnak, hanem arról, hogy Ukrajna minél több támogatást tudjon kicsikarni az Európai Unióból.

MW

A földgáz fogadására és elosztására szolgáló létesítmények a 2022. augusztus 30-án a németországi Lubminban

Forrás: AFP

Fotó: Odd Andersen

Ukrajna bejelentette, hogy 2025-től nem szállít többé orosz gázt. De vajon mi állhat a háttérben? – tette fel a kérdést közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszélt. 

Oroszország és Ukrajna több mint másfél éve háborúban állnak egymással. Van azonban egy terület, ahol a két ország közötti együttműködés nem szakadt meg: az energiaszállítások. Hiába lövi egymást a két fél, a vezetékekre ügyelnek, a szerződésekben foglaltakat teljesítik, így az orosz olaj és gáz továbbra is eljut az európai piacra. A helyzeten mindketten keresnek: Oroszország költségvetését a magas energiaárak, Ukrajnáét pedig a magas tranzitdíjak segítik. A gázszállítások olyan szerződés keretében érkeznek, amelyet a felek 2019. december 30-án, mindössze egy nappal a korábbi szerződés lejárta előtt írtak alá. 

Sokatmondó, hogy a megállapodás előtti hetekben Ukrajna több ízben utalt rá, hogy nem fogja aláírni a szerződést, így képes volt magasabb díjakat kialkudni magának.

Az üzletágvezető szerint Csernyiszov nyilatkozatai valójában nem a gázszállításokról szólnak, hanem arról, hogy Ukrajna minél több támogatást tudjon kicsikarni az Európai Unióból. Az időzítés nem véletlen: az uniós vezetők ezekben a hetekben tárgyalják újra a közösség költségvetését, aminek az egyik legfontosabb komponensét a következő években Ukrajnának nyújtandó források jelentik.

Márpedig ha 2025-től kiesik Ukrajna tranzitbevétele, több pénzre lesz szüksége. Jövőre pedig, miután az Európai Unió már megszavazta a támogatást, még mindig meg lehet hosszabbítani a tranzitszerződést. Természetesen nem Ukrajna bevételének, hanem az unió ellátásbiztonsága érdekében – tette hozzá a szakértő.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában