Mikroadomány-botrány

2023.11.21. 06:05

Karácsony bizalmasának javaslatára törölték leveleiket a baloldali kulcsemberek 2010-ben

Tordai Csabának nagy szerepe volt abban, hogy a kormányváltás során ne menjen egyszerűen az átadás-átvétel – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

MW

Tordai Csaba a Városháza eladásával foglalkozó vizsgálóbizottság ülésén

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Tordai Csabára kulcsszerep hárult 2010-ben, amikor a választásokat követően elérkezett az idő, hogy a szocialisták átadják a minisztériumokat a Fidesz–KDNP-nek. A Miniszterelnöki Hivatal jogi és közigazgatási államtitkáraként ő vezényelte le a váltást, ami végül botrányba fulladt – idézi fel a lap. 

Történt ugyanis, hogy az elektronikus levélfiókokért felelős Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) szakemberei kiürítették a Bajnai-kormány minisztereinek, államtitkárainak és miniszteri titkárságvezetőinek e-mail-fiókjait.

Erről Tordai Csaba tájékoztatta az érintetteket.

A Helyi Téma akkori cikke szerint Tordai egy olyan e-mailt küldött a kollégáinak, amelyben ez állt:

Az átadás-átvételhez kapcsolódó biztonsági mentést a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság 2010. május 28-án 14 óra után kezdi meg. A miniszterek és államtitkárok utolsó munkában töltött munkanapján a munkaidő végén (13 óra 30 perckor) a miniszterek és az államtitkárok személyes fiókjait (levelezési fiók, dokumentumok mappa stb.) a KSZF törölni fogja, ezt követően a régi mail címek nem fogadnak leveleket és azokról nem küldhető e-mail. Kérem, hogy a szükséges személyes archiválásokat eddig az időpontig végezzék el.

Az Index.hu ekkor úgy értékelte a kialakult helyzetet: „A fiókok péntek délutáni törlése jelentősen megnehezítette a hétfői átadások szervezését és lebénította a kommunikációt az új és régi vezetők között.”

Tordai politikai karrierjét megtörte a Fidesz–KDNP hatalomra kerülése és választási sikerei, ám 2019 októberében visszatért. A Városháza-gate hangfelvételei alapján maga Bajnai Gordon ajánlotta be Tordait Karácsonynál.

A volt kormányfő régi harcostársa, Gansperger Gyula pedig arra hívta fel a figyelmet a hanganyagokon, hogy Tordai Csaba ugyan nem „pénzezik”, vagyis a korrupciós összegekből nem részesül, de kulcsszerepet visz az ügyekben. – Tehát nincs úgymond hivatali tisztsége. De minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságba, hogy aláírja a Gergő a szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza – mondta Gansperger Gyula. Bajnai Gordon pedig egyenesen úgy fogalmazott, „Gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a Városházát, ő az egyik.”

A teljes cikk a részletekkel ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában