Kapcsolatok

2023.09.10. 22:00

Csák János Jordániában és Izraelben tárgyalt

Közös jordán–magyar kulturális és tudományos kezdeményezésekről, oktatási kérdésekről, az örökölt kultúra átadásáról, valamint régészeti együttműködésekről is tárgyaltunk Jordániában – tájékoztatta a kulturális és innovációs miniszter vasárnap este telefonon az MTI-t. "Nagyon élőek a magyar–izraeli kulturális kapcsolatok, hiszen mintegy háromszázezer magyar származású izraeli lakik Izraelben, és nagyon sok magyar utazik a közel-keleti országba turistaként, zarándokként vagy rokonlátogatóba" – hangsúlyozta Csák János a távirati irodának, miután együttműködési lehetőségekről tárgyalt Izraelben.

MW

Csák János kulturális és innovációs miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A miniszter a jordániai látogatásával kapcsolatosan elmondta, találkozott El Hassan bin Talal herceggel, "akinek világszerte ismert a tudományos tevékenysége, az egyik legfelelősebben gondolkodó közel-keleti intellektus, országának számos kulturális és tudományos intézményét vezeti".

A megbeszélésen arról volt szó, milyen közös kezdeményezései lehetnek a két országnak számtalan területen, a klímaváltozástól a vízellátáson keresztül a béke kérdéséig – közölte Csák János. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: nagyon sok helyi konfliktus van a világban, ezek megelőzése csak együttműködéssel lehetséges, amelynek vannak kulturális és tudományos vonatkozásai.

A miniszter közlése szerint a találkozó a jordániai nemzeti múzeumban zajlott, amely "valójában történeti és innovációs múzeum is", ezért a herceghez csatlakozott a digitalizációért felelős miniszter és a kulturális miniszterasszony.

Mivel a herceg benne van a World Science Forum intézőbizottságában, arról is szót ejtettünk, hogy ez a magyar kezdeményezés, amely 2003-ban indult, tehát az idén húszéves, milyen további fejlődési lehetőségek előtt áll

 – mondta Csák János.

Hozzáfűzte: Haifa Najjar kulturális miniszterasszonyt és El Hassan bin Talal herceget is meghívta Magyarországra, "mivel mindkét ország nagy súlyt helyez arra, hogy a családokon, a kulturális intézményrendszeren, valamint az iskolákon keresztül hogyan lehet a leghatékonyabban átadni értékeinket, örökölt kultúránkat, hiszen az új technológiák sokszor föllazítják a kötelékeket a nemzedékek között".

A másik találkozó Pearce Paul Creasmannal zajlott, aki az Amerikai Régészeti Központ (American Center of Research) vezetője. Ez a legrégebben létező, a világon több helyen működő régészeti társaság, amely a legtöbb ásatási jogosítvánnyal rendelkezik Jordániában is – közölte Csák János.

Creasman professzorral a Machaerus projektről tárgyaltak. Machaerus az a vár, ahol Heródes Antipász lefejeztette Keresztelő Szent Jánost 29-ben – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a machaerusi ásatás vezetője, Vörös Győző professzor is jelen volt a találkozón.

Úgy tűnik, ki tudunk alakítani régészeti együttműködéseket más, Jordániában levő szentföldi, a Krisztus korabeli és Krisztus kora előtti területekre is

– mondta Csák János.

Nagyon élőek a magyar–izraeli kulturális kapcsolatok

Nagyon élőek a magyar–izraeli kulturális kapcsolatok, hiszen mintegy háromszázezer magyar származású izraeli lakik Izraelben, és nagyon sok magyar utazik a közel-keleti országba turistaként, zarándokként vagy rokonlátogatóba – hangsúlyozta Csák János kulturális és innovációs miniszter vasárnap telefonon az MTI-nek, miután együttműködési lehetőségekről tárgyalt Izraelben.

Csák János kétnapos látogatást tett Tel-Avivban és Jeruzsálemben.

Az első találkozó Miki Zohár kulturális miniszterrel volt, akivel - "építve a hosszú évszázadokra visszanyúló magyar-zsidó történelemre" - meghatároztak néhány lehetőséget – nyilatkozta a magyar tárcavezető.

A tárgyalások kiterjedtek a kulturális, valamint a tudományos – egyetemi és kutatóintézeti – kapcsolatokra.

Nagyon barátságos fogadtatásban részesültem, és több új projektben sikerült megállapodnunk

– mondta Csák János.

A miniszter ellátogatott a Weizmann Intézetbe, amely a Magyar Kutatási Hálózat partnerintézménye. A Weizmann Intézetnek - amely "az egyik legsikeresebb kutatóintézeti hálózat a világon" – már most is vannak kapcsolatai különböző magyar kutatóműhelyekkel, ezek bővítéséről tárgyaltak - közölte Csák János. Megjegyezte: a találkozón jelen volt Gulyás Balázs professzor, a Magyar Kutatási Hálózat vezetője is.

Csák János tájékoztatása szerint ezt követően Jeruzsálemben a Ferences Kusztódia vezetőivel arról beszélgettek, hogy a magyar kormány tevékenysége a Közel-Keleten, illetve az egész világon a bajban lévő keresztény közösségek megsegítésére miként lehetne célzottabb, még hatékonyabb.

Nagyon megható volt, hogy bárhol, ahol a keresztény közösségek vezetőivel találkoztam, hálájukat fejezték ki azért, amit a magyar kormány tesz a bajban lévő közösségekért a Közel-Keleten, illetve Afrikában

– mondta a miniszter.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában