Központi szerep

2023.05.03. 11:41

Olasz lap: Orbán Viktor lehet az összekötő személy Oroszország és a Szentszék között

Ferenc pápa több alkalommal kijelentette, mindenre készen áll, hogy megállítsa a pusztító erőszakot.

A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban 2022. április 21-én

Forrás: MTI/Vatikáni Média

Ferenc pápa a budapesti apostoli látogatásáról visszatérve az újságíróknak úgy nyilatkozott: folyamatban van egy titkos béketerv, melynek részleteit egyelőre titok fedi. Eddig sem Ukrajna, sem pedig Oroszország nem erősítette meg, hogy elkezdődtek volna a konfliktus rendezésére irányuló diplomáciai tárgyalások.

Az azonban kétségtelen, hogy a vatikáni diplomácia a háború kirobbanása óta azon dolgozik, hogy olyan partnereket találjon, akik képesek tárgyalóasztalhoz ültetni a konfliktusban álló feleket. Ferenc pápa több alkalommal kijelentette, hogy mindenre készen áll, hogy megállítsa a pusztító erőszakot. 

A lap szerint Orbán Viktor összekötő személy lehet Oroszország és a Szentszék között, az együttműködésével ugyanis létrejöhet Ferenc pápa és Putyin között egy négyszemközti kapcsolat, melyre egyébként korábban már voltak kísérletek a vatikáni diplomácia részéről.

Paul Richard Gallagher külkapcsolatokért felelős vatikáni államtitkár korábban már többször úgy nyilatkozott az Il Giornale napilapnak, hogy a Vatikán semleges területe lehetne a konfliktusban álló felek közötti béketárgyalásoknak.

A Magyar Nemzet teljes cikkét itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában