Komoly pénzek

2023.01.16. 13:17

Egy luxemburgi hálózathoz kerülnek a Lapker milliárdjai

A Magyar Nemzet forrásaira hivatkozva arról ír, hogy a Magyar Lapterjesztő Zrt. nevű társaságból valakik milliárdokat talicskáznak ki egy hálózaton keresztül.

A Lapker csoporthoz tartozó Inmédio boltcsoportnak A világsajtó háza néven működő hírlap- és magazinboltja a főváros V. kerületében, a Városház utcában

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

A lapnak nyilatkozó informátor szerint a Lapker a kilencvenes évek terméke, "egy velünk élő dinoszaurusz", a cégcsoportnak minden nagyobb kiadóvállalat a tagjává vált, amely alapításakor a piacon értékelhető tevékenységet végzett. Az informátor a Magyar Nemzetnek kiemelte, olyan tagjai is vannak a cégnek, akik az elmúlt években pusztán amiatt jelentettek meg egy-egy kiadványt néhány példányban, hogy benne maradhassanak a Lapkerben. Ebből már sejthető, hogy a társaságban komoly pénzek, hatalmas összegek mozognak.

A Magyar Lapterjesztő Zrt. honlapjának bemutatkozó bejegyzése szerint fő tevékenységük az országos lapterjesztés, amelyet a Relay és az Inmedio boltokon keresztül valósítanak meg. Ezenfelül a Lapker tulajdona a Sprinter futárszolgálat és a Pick Pack Pontnak nevezett csomagátvevőhelyek.

A cég tulajdonosi háttere nem szokványos. A társaság nyolcvanszázalékos tulajdonosa az Adriatic Media Distribution S. A., amely a Lagardére Services S. A. S. tulajdonában van. Ez utóbbit 2017-ben vásárolta meg Gavin M. Sussman amerikai üzletember, aki rövid időre a Lapker igazgatóságába is bekerült, ám 2019 óta nem tagja a menedzsmentnek és vélhetően már nincs a tulajdonában a Lapker anyacége. A nyilvánosan elérhető iratok szerint a tulajdonos egy luxemburgi befektetési szakember (hedge fund menedzser).

A Lapkerben 15 százalékos érdekeltsége van a KVK Kiadói Vagyonkezelő Kft.-nek (KVK), amely hiába kisebbségi tulajdonos, számos pluszjogosítvánnyal rendelkezik, például három igazgatót delegálhatnak az igazgatótanácsba, közülük az egyik Varga Zoltán, a Central Médiacsoport és a 24.hu hírportál tulajdonosa. A KVK-nak vétójoga van az alaptőke le- és felszállításáról szóló döntések kapcsán is. A cégben kerekítve két százalékot birtokol a Central Médiacsoport, egy százalékot a Ringier Hungary Kft. (többek között a Blikk és a Glamour kiadója), egyszázaléknyi tulajdonnal bír a Mediaworks Hungary Zrt., illetve 0,4 százalék illeti meg a HVG Kiadó Zrt.-t.

Mindez azt jelenti, hogy a Lapkerben nyereségként keletkező pénz nyolcvan százaléka Luxemburgba kerül egy-egy osztalékfizetés után, és onnan a jó ég tudja, merre vándorol tovább.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában