kitüntetések

2021.06.03. 23:50

A kereszténység és a magyar nemzet szoros kapcsolatban áll

A kereszténység és a magyar nemzet szoros kapcsolatban áll egymással – hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Budapesten.

Budapest, 2021. június 3. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes beszédet mond a március 15. alkalmából korábban odaítélt állami kitüntetések átadásán a Karmelita kolostorban 2021. június 3-án. Az elismerések átadását a koronavírus-járvány miatt halasztották el. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A kereszténydemokrata politikus a Karmelita kolostorban az egyházi, a külhoni magyar, a magyarországi nemzetiségi élet kiválóságainak adott át március 15. alkalmából odaítélt kitüntetéseket a magyar állam nevében két ünnepségen.

Semjén Zsolt a délutáni rendezvényen úgy fogalmazott, a kereszténység és a magyar nemzet közötti szoros kapcsolat különösen fontos „itt és most” a külhoni magyarság számára, hiszen intézményeik alapvetően egyházi fenntartásban vannak. Ez biztosítja nemzeti kultúránk, hagyományaink megmaradását is – emelte ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarok számára különösen tanulságos a nemzeti lét és a kereszténység összekapcsolódása, hiszen több „hozzánk hasonló” keleti nép – mint például az avarok vagy a besenyők – eltűnt a történelem során. A magyarság viszont fenn tudott maradni, mert

Szent István „a kereszténység fundamentumára építette fel a magyar nemzet katedrálisát”

– jelentette ki. Semjén Zsolt hangsúlyozta: a magyar társadalomnak egy olyan közösségéről van szó, amely kitüntetett módon képviseli és védi a nemzeti értékeket, a magyar nemzet megmaradását.

A politikus kiemelte: a hit és a nemzeti elkötelezettség, a nemzet iránti tisztelet már a Szentírás első lapjain látható.

– Keresztény alapon mindig is tanították egyházaink, hogy a nemzeti lét egy olyan sajátos értékgazdagság, amelynek megőrzése állapotbeli kötelességünk – tette hozzá.

Keresztény felfogásban a nemzet, minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték – mondta Semjén Zsolt, hozzátéve:

„így ha eltűnnek a nemzetek, ha eltűnik egyetlen nemzet is, akkor az egyetemes emberiség értékgazdagsága csonkulna meg”.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: mindenkinek felelőssége és küldetése, hogy azt az értékgazdagságot, amelyet a nemzeti közösség generációkon, századokon, történelmi korokon keresztül megőrzött, azt megőrizze, kibontakoztassa és felmutassa.

– Ez az a gazdagság, amit csakis kizárólag mi adhatunk meg az emberiségnek: a magyar a magyarságát, a lengyel a lengyelségét, a francia a franciaságát, a horvát a horvátságát – fogalmazott.

Kiemelte: egy nemzet csak akkor tud megmaradni, ha tagjaiban benne él a büszkeség: „érdemes ehhez a nemzethez tartozni”.

– Nekünk magyaroknak bőven van okunk a büszkeségre – jegyezte meg, felidézve: arányait tekintve a magyarság adta a legtöbb Nobel-díjast, s nincs még egy család, amely annyi katolikus szentet adott volna, mint az Árpád-ház.

Az, hogy a történelemben vannak nagyjaink, megtartó erőt jelent

– hangoztatta.

Semjén Zsolt ugyanakkor azt mondta: fontos az is, hogy itt és most legyen megtartó erő. Ezt jelentik kortársaink, akik saját területükön valami maradandót alkottak,

„olyan értéket hoztak létre, amire mindannyian büszkék lehetünk”

– szögezte le.

Példaként említette a neves magyar festőket, eredményes sportolókat, továbbá a virológia területét, utalva arra, hogy Karikó Katalin kiemelkedő teljesítményére valamennyi magyar büszke lehet.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta: az egyházaink, a határon túli magyarság vezetői, a köztünk élő nemzetiségek képviselői is

„nagyszerű dolgot tettek le a saját területükön a nemzet megmaradásáért”.

Ez mindannyiunknak büszkeséget, megmaradást és reménységet jelent – mondta az állam nevében megköszönve Semjén Zsolt valamennyi kitüntetettnek „nemzetmegtartó szolgálatát”.

A délutáni rendezvényen a miniszterelnök-helyettes március 15. alkalmából Áder János köztársasági által adományozott elismeréseket adott át 34 személyiségnek. Semjén Zsolt a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetést, a Magyar Érdemrend Középkeresztjét, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, a Magyar Arany Érdemkeresztet, valamint a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adott át.

A rendezvényen részt vett Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Németh Emma miniszteri biztos. A március 15-ei átadóünnepség a koronavírus-járvány miatt maradt el.

Borítókép: Semjén Zsolt beszédet mond a március 15. alkalmából korábban odaítélt állami kitüntetések átadásán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában