Ország-világ

2019.07.16. 13:29

Lédúsabb lesz az idei dinnye

A gazdák jó termést és hosszú, egyenletes szezont várnak.

Kisalföld napilap

Tegnap még csak olasz, de mától már magyar – cecei – dinnye is lesz Póczik Gyuláné győr-szigeti, Radnóti utcai zöldségesében. Hétfői ottjártunkkor a kereskedő kérdésünkre azt mondta, ezzel indul igazán a szezon, mert a vásárlók leginkább a hazai gyümölcsöt keresik, amely szerinte finomabb is, mint a külföldről behozottak. A kilónkénti ár nála egyelőre 390 forint.


Horváth Vivien, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének szóvivője lapunknak kifejtette: hazánkban mintegy 4800 hektáron termesztenek dinnyét, s az idei termés a jelenlegi becslések szerint elérheti a 200 ezer tonnát.


Sárgadinnyével 500 hektáron foglalkoznak, várhatóan 20 ezer tonnát szednek le. Öt fő termőtáj van, a békési, a szabolcsi, a jászság–hevesi, a tolna–fejéri és a baranyai, de ezek mellett szórványosan másutt is előfordulnak ültetvények. A két legmeghatározóbb területen, Dél-Békésben és Szabolcsban egymástól eltérő időpontokban kezdték az ültetéseket, így van esély arra, hogy nem rövid szezon lesz dömpingszerű kínálattal, hanem hosszan, egyenletesen, szeptemberig is kitartó.


Horváth Vivien hozzátette: a termelők féltek attól, hogy a hűvös, esős május miatt rosszabb lesz a termés, de úgy tűnik, ez nem következett be. Igaz, a földből kimosódott tápanyagot pótolni kellett, azonban az eddigi tapasztalatok szerint éppen az akkori nedvesebb időjárás miatt lédúsabb, így finomabb az idei dinnye a tavalyinál, amikor a szárazság és a meleg hatására sok gyümölcsnek lyukas, beszakadt volt a közepe. A szóvivő hangsúlyozta: egyelőre bizonytalan, hogy milyen árakkal megy le a szezon. A termelőknek jelenleg 130–180 forintot fizetnek kilónként, de az export-ár ennél jóval alacsonyabb, 60 forint körül van. A vevők ennél persze többet fizetnek, útszéli árusoknál, kisebb üzletekben jellemzően 250–400 forintot kilónként, míg a nagyobb áruházláncoknál kevesebbet.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara múlt pénteken kiadott előrejelzésében az egyesülettel csaknem megegyezően azzal kalkulált, hogy idén várhatóan 200 ezer tonnánál is több görögdinnye terem, jelentősen meghaladva a tavalyi 158 ezer tonnát. Az elmúlt években nőtt a hazai fogyasztás: már 13–15 kilogramm/fő körül mozog, míg tíz éve ez az érték 8–9 kilogramm körül alakult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában