Ország-világ

2019.06.06. 22:23

Putyin szerint Oroszország nem akar gyenge Európát

Új lapot kellene nyitni Oroszország és Nagy-Britannia feszült viszonyában - mondta az orosz elnök.

MTI

Vlagyimir Putyin mítosznak nevezte azt az állítást, hogy Oroszország "gyenge Európát akar". Az orosz elnök csütörtökön Szentpéterváron válaszolt a nemzetközi hírügynökségek vezetőinek kérdéseire.


"Miért lenne szükségünk erre? Az Európai Unió a fő gazdasági partnerünk. Miért akarnánk, hogy ott felfordulás legyen? Ennek semmi értelme" - jelentette ki.


Oroszország a stabilitás és a területi integritás mellett foglal állást, és az a véleménye, hogy a gondokat csak a párbeszéd és vita révén lehet megoldani - mondta egy másik kérdésre válaszolva.


Putyin felvetette, hogy új lapot kellene nyitni Oroszország és Nagy-Britannia feszült viszonyában.


"A gazdasági és társadalmi érdekek, valamint a globális biztonság sokkal fontosabbak, mint a kémjátszmák" - utalt vissza arra, hogy egy volt orosz hírszerző, Szergej Szkripal megmérgezése miatt romlottak meg a két ország kapcsolatai.    Moszkvának és Londonnak "félre kell tennie a jelentéktelen dolgokat, és a teendőkkel kell foglalkoznia" - tette hozzá.


Mint mondta, nem sértődött meg amiatt, hogy Nagy-Britannia nem hívta meg őt a normandiai partraszállás 75. évfordulója alkalmából a szigetországban tartott szerdai megemlékezésre.    "Rengeteg más dolgom volt (...) és mi sem hívunk meg mindenkit minden eseményre" - hangoztatta Putyin, aki aznap Hszi Csin Ping kínai elnökkel tárgyalt Moszkvában.


Az orosz államfő azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy aláásta a globális biztonsági rendszert, amikor kilépett fontos fegyverkorlátozási megállapodásokból, vagy felfüggesztette részvételét bennük.


Erre példaként említette a rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött szerződést (INF), és azt, hogy Washington vonakodik tárgyalni a hadászati fegyverek korlátozásáról szóló, 2021-ben lejáró harmadik START-szerződés meghosszabbításáról.


"Százszor mondtuk, hogy mi készen állunk erre, de senki sem beszél velünk" - mondta, de hozzátette, hogy a legutóbbi telefonbeszélgetése Donald Trump amerikai elnökkel "bizonyos optimizmusra bátorította". Leszögezte ugyanakkor, hogy Oroszország egyoldalúan nem hosszabbítja meg a szerződés hatályát.


Putyin tagadta, hogy Oroszország beavatkozott volna a 2016-os amerikai elnökválasztásba.


"Nem ártottuk bele magunkat, és nem is fogjuk" - jelentette ki, és hozzátette: a kormány nem tilthatja meg az állampolgároknak, hogy kifejezzék a véleményüket az interneten.    "Hogy tilthatnánk el ettől őket? Az Egyesült Államokban van ilyen tilalom Oroszországgal kapcsolatban? - kérdezett vissza.


A sajtótájékoztatón felmerült a venezuelai válság ügye is. Az elnök szerint a venezuelai népre tartozik, hogy döntsön Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök hatalmáról.


"A venezuelai válságot a venezuelai népnek kell megoldania (...) a különféle politikai erők párbeszéde, tanácskozása és együttműködése útján" - mondta.


Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszországnak nem áll szándékában csapatokat küldeni Venezuelába.


Vannak ott szakértők, de ők a katonai és műszaki megállapodásokban vállalt kötelezettséget teljesítik. "Nem létesítünk ott semmiféle támaszpontot, és nem küldünk oda katonákat" - mondta.


(Lead-kép: MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában