Ország-világ

2016.06.28. 21:20

Szurkoljunk, mert egészséges!

Mi is ,,gólt lövünk" a meccsen, persze csak elméletben. Valójában nem rúgunk, de ,,átérezzük" a pillanatot. Ezért tudjuk úgy átélni a szurkolást. Drukkolás közben olyan euforikus állapotba kerülünk, ami nagyon jót tesz a szervezetnek.

Kancsár Tímea

Mennyit és mit igyunk?


– A hőségben minél kevesebb alkoholt fogyasszunk, mert még intenzívebben dehidratálja a szervezetet, mint egyébként. 

– Igyunk minél több gyümölcslevet, kristályvizet vagy savanykás limonádét! Érdemes nátriumtartalmú italokat fogyasztani, ugyanis ezáltal pótolhatjuk a verejtékkel elvesztett ionokat. 

– Nassoljunk gyümölcsöket, mert frissít, és helyrebillenti a szénhidrátháztartásunkat.

– A különböző magok – rica, tökmag, mandula vagy kesudió – ropogtatása egészséges; vitamintartalmuk mellett a feszültséget is levezetik.

– A tévé előtt fekve képtelenség meccset nézni! Úgy hogy szurkolsz? Alkalmatlan vagyok rá – avat be [namelink name="Kutasi Olivér"]. A 30 éves férfi enni sem tudott, miközben a magyar labdarúgó-válogatott rúgta a bőrt, mert izgult.


– Maximum iszom egy kevés sört – teszi hozzá a szurkoló. Most, miközben nézte a focimeccseket, összeszorult a gyomra, de ez pozitív drukk. A szurkolás örömet okoz, ha empátiát érzünk egy sportoló, egy csapat iránt. A hirtelen jött boldogság bizony a férfiak szemébe is könnyeket csalt – láttuk, miközben elvegyültünk Szegeden, a Széchenyi téri szurkolók között a múlt héten.

A mi lábunk is gólt lőtt

Milyen élettani folyamatok zajlanak bennünk, miközben szurkolunk? – [namelink name="dr. Budavári Ágota"] sportpszichológust kérdeztük. – Amit a televízió képernyőjén vagy a stadion lelátóján a sportolóktól látunk, az mikroszinten, de megismétlődik a szervezetünkben, mert az agyunk a látott mozgást másolja. Például, amikor a múlt heti meccsen szemtanúi voltunk annak, ahogy [namelink name="Dzsudzsák Balázs"] gólt lőtt, óhatatlanul a mi lábaink is leutánozták a mozgását, csak kicsiben. Természetesen mi nem rúgtunk egy nagyot a levegőbe – tudjuk meg a sportpszichológustól. Mindenkit arra biztat: szurkoljon! Nagyon egészséges! Lelkileg is feltölt bennünket. Ha valaki szívén viseli a játékosok sorsát, ugyanazt érzi, mint ők a pályán. Ezt az euforikus mámort – amit a tömeg tovább gerjeszt – egyetlen futballista is el tudja érni akár 10 millió szurkolóban egyszerre. Fantasztikus erő! Nő az önbecsülésünk sikeres sportolóink segítségével. De az sem véletlen, hogy a vasárnap esti belga–magyar meccsen, amelyen végül 4–0-ra kikaptunk, a belga helyzeteknél és góloknál idegesen hördült fel a magyar szurkoló.

Kiből lesz agresszív drukker?

– De mi történik testünkben, ha egy futballista kihagyja a szabadrúgást? Sportoló és szurkoló egyaránt csalódik.


– Minél több ilyen frusztráló helyzet alakul egy mérkőzésen, a szurkoló annál dühösebb lesz, és feszültség gerjed benne. Ha a pályán a játékos csalódott, mi szurkolóként ugyanezt érezzük, mert ezt látjuk. Cristiano Ronaldo portugál játékos arcán kifejezetten látszott, hogy dühöng, amikor a magyar csapat ellen nem tudott vezetéshez jutni. Képzeljük csak el, hogy az ő szurkolói ugyanazt érezték legbelül. Csakúgy mint vasárnap mi, magyarok, amikor a mieink kihagyták a góllövő lehetőségeket – mondja dr. Budavári Ágota.


Hozzáteszi: – Amikor egy csapat nem úgy teljesít, ahogy szerettük volna, sajnos bennünk, szurkolókban is erősödhet a düh. Egyeseknél ez nyílt agresszióhoz vezet. Először csak belerúg az előtte ülő székébe, majd a stadionon kívül – ahol már „csak" a normális emberi együttélés szabályai kötik – elkezd vandálkodni. Egyfajta revansot akar venni a sikeresebb csapat szurkolóival szemben.

A betegek kerüljék az izgalmakat!

A magas vérnyomással vagy szívbetegséggel küzdő embereknek szurkolás közben – ha túlságosan beleélik magukat – felmehet a vérnyomásuk. Minél több egy mérkőzésen a kritikus helyzet, ez annál valószínűbb. A szakember óvja őket az ilyen helyzetektől, és javasolja: inkább sétálgassanak vagy kertészkedjenek, és közben a meccseket a háttérben hallgassák. Így kicsit kívülállók maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában