Ország-világ

2015.09.18. 15:17

A tavalyinál hatékonyabb lehet az influenza elleni idei védőoltása

A tavalyinál hatékonyabb lehet az influenza elleni idei védőoltás az amerikai egészségügyi hatóságok szerint.

A betegség előző szezonjában a legtöbb influenzás megbetegedést a H3N2 vírusaltípus okozta, amely a vakcina kifejlesztése után mutálódott - magyarázta sajtótájékoztatóján Bill Schaffner, a Vanderbilt Egyetem orvostudományi karának megelőző orvoslás és a járványos betegségek szakértője. 


Az idei szezon eddig azonosított és az első influenzás megbetegedéseket kiváltó kórokozói "pontosan megfelelnek a védőoltás hatóanyagainak, így azok várhatóan megfelelő védelmet biztosítanak" - tette hozzá a professzor. 


A vírus elleni védőoltás 50-60 százalékos védettséget nyújt, amely alacsonyabb, mint a legtöbb más vakcináé, de továbbra is elegendő, hogy megóvjon a megbetegedéstől - mondta Tom Frieden, az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) igazgatója a sajtótájékoztatón. 


Tavaly a domináns vírus mutációja miatt a vakcina biztosította védettség igen alacsony, 13 százalékosnak bizonyult. Ez magyarázza, hogy a 2014/15-ös időszak nagyon súlyos volt, az Egyesült Államokban a vírusra érzékeny, idős emberek rekordszámban szorultak kórházi kezelésre - tette hozzá Tom Frieden. 


Az igazgató elmondta, hogy adataik alapján az influenza 145 gyermek halálát okozta, de szerinte a tényleges szám ennél valószínűleg jóval magasabb lehet. Az Egyesült Államokban több mint 56 ezren haltak meg influenzában, többségük idős ember volt.  


Az új vakcina tartalmazza valamennyi előforduló típust, közöttük a továbbra is domináns H3N2-t és a 2009-ben megjelent H1N1-et, így az általa biztosított védettség 50-60 százalékos lesz - hangsúlyozta Frieden. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában