Openhouse

2009.08.24. 15:48

Bankom – bankom mondd meg nékem...

....miért én szívok, ha rendesen fizetek néked? Sajnos ezt a világot éljük, a banki gyakorlat emberek életét lehetetleníti el! Az addig rendben van, hogy ha deviza alapú hitelünk van és gyengül a forint, akkor bizony többet fizetünk. Az is renden van, hogy ha a mi saját bankunk drágában jut a devizához, akkor bizony nekünk is drágábban számolja fel. Azt viszont már nehezebben lehet elfogadni, hogy a bankközi devizapiacon helyreáll az egyensúly és a forint is egészen megerősödik, mi akkor is 30-40% -os többletfizetéseket könyvelünk el havonta.

 

„Egy példán keresztül nézzük meg, mi köze az ügyfélnek a bankközi piachoz. Az ügyfél bemegy a bankba, és ötmillió forint értékű svájci frank alapú hitelt vesz fel tíz évre. Ahhoz, hogy a bank át tudja utalni neki ezt az összeget, svájci frankot kell vásárolnia, vagyis hitelt vesz fel. Az ilyen ügyletekre szolgál a bankközi piac, a bankközi hitelezés. Persze a bank nem tíz évre fogja felvenni ezt az összeget, hiszen akkor sokkal drágában kellene továbbadnia azt az ügyfélnek. A bankközi hitelek futamideje egy naptól néhány hónapig (egy, három, hat) terjedhet, kamata pedig az egynapos kamatok esetében jellemzően csak néhány tizedszázalékkal tér el az adott deviza irányadó kamatától, de a havi hiteleké sem sokkal magasabb ez a szám. A bank tehát egy rövidlejáratú hitelből, folyamatosan újrafinanszírozza az ügyfélnek adott hiteleket."

 

Az is evidens, hogy a családok nagy részének a lakáshitel törlesztés a legnagyobb havi kiadása, így ebben egy hosszú távú 30-40%-os emelkedés bizony a csőd szélére sodorhatja a családokat.

 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy mivel a bankok nem csökkentették a kamatokat, általában a megnövekedett költségekre, a nagyobb kockázatokra, a hitelportfolió romlására hivatkozva, a fizető adós finanszírozza a nem fizető adósokat és vállalja át ezek kockázatát a bankoktól.

 

Mit jelent ez? Ha Ön jól fizető adós, de egy olyan bankban vett fel hitelt, ahol az üzleti érdek az elmúl években felülírta a racionalitást, az bizony még egy jó ideig ihatja ennek a levét.

 

 

Van kiút ebből a szituációból!

 

 

Ha fizetési nehézségek vannak, akkor nem szabad a homokba dugni a fejünket, mert a bank nem mérlegel (amíg ezt megteheti), hanem végrehajtás útján viszi az ingatlant. A következő bejegyzésem a végrehajtásokról fog szólni, azt viszont már most leszögezném, hogy jól nem jöhetünk ki belőle.

 

Szóval eladás-eladás és eladás, akár kicsivel áron alul is, mert utána még mindig van döntési lehetőségünk, veszünk egy kissebet, vagy átmenetileg albérletbe megyünk és kicsit kivárunk.

 

 

Van még egy jó hírem, a PSZÁF dolgozik azon, hogy költségek nélkül tudjuk átvinni azokat a hiteleket, ahol a bank szerződéses jogával élve egyoldalúan módosította a feltételeket. Érdemes tehát jól körbenézni, vagy független banki tanácsadó tanácsát kérni, mert bizony még akadnak pénzintézetek, akik versengenek értünk és akár több 10000 forinttal is csökkenthetjük a havi kiadásunkat.

 

 

Egy valamit ne feledjünk el!

 

 

A LEGBUTÁBB DOLOG, AMIT CSAK TEHETÜNK AZ A STRUCC POLITIKA, HOMOKBAN A FEJÜNK ÉS VÁRJUK, HOGY MIKOR CSAP LE RÁNK A VÉGREHAJTÓ, VAGY MIKOR JÖN ÁLLAMBÁCSI ÉS SEGÍT MEG MINKET. INDULJUNK KI ABBÓL, HOGY NEM JÖNN ÉS NEKÜNK KELL SEGÍTENI MAGUNKON, ÁTUTEMEZNI A KIADÁSUNKAT, MEGKERESNI A LEGJOBB MEGOLDÁST.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!