Openhouse

2009.06.16. 17:00

Nem lesz vagyonadó!?

Véleményem szerint már nem fogják bevezetni a sem az ingatlanadót, sem a vagyonadót! Nézzük csak, miért gondolom ezt? Aki figyeli egy kicsit az aktuálpolitikát, az a következő helyzettel szembesül! Volt egy kormányzati „elhatározás” sokat, többek között én is valószínűsítem, hogy IMF hitel feltétel, hogy vezessük be az ingatlanadót. Az első elgondolás 2 millió forint volt, mint szociális alsó határ (ez alatt nem kell fizetni), ami már akkor elbukott, amikor elkezdték kommunikálni. Aztán jött a „nagy szocialista” ötlet, hogy adóztassuk meg a gazdagokat és nevezzük át az ingatlanadót vagyonadóvá. Azt nem is bánja senki, hogy a gazdag fizessen többet, de hát egy normális demokráciában ennek így is kellene lennie, aki többet keres, az többet is fizet a közösbe. Mint már előbbi blogbejegyzéseimben írtam, a vagyonadó is több sebből vérző konstrukció. Egy 29 900 000 Ft-ot érő ingatlan tulajdonosa még nem vagyonos, míg egy 30 000 001 Ft-ot érő ingatlan tulajdonosa vagyonosnak számít? Ki fogja ezeket az ingatlanokat felbecsülni? Valószínű hamar rá fognak jönni a szocialista honatyák, hogy több okból sem tudják bevezetni a vagyonadót: 1. A konstrukció eddigi leghibásabb elképzelésük 2. Az SZDSZ nem szavazhatja meg, ha a politikai élet színterén akarnak maradni 3. Az MSZP-nek is rá kell jönnie, hogy egy átvihetetlen konstrukciót alkottak, ami csakis arra jó, hogy még több szavazó veszítsenek 4. Nem éri meg a ráfordítást, hiszen nekik már nem lesz hasznuk belőle és valószínű úgyis a legtöbben ki fognak bújni a kötelezettség alól. És hát kiskapuk lesznek, lásd a következő cikket:

 

Magyarország - Társasházakká fogják nyilváníttatni az ingatlanjukat azok, akik ki akarnak bújni a vagyonadó alól, úgy, ahogy azt a luxusadó esetében is láthattuk - véli Molnár Kristóf, az egyik győri ingatlanközvetítő cég vezetője.

 

Szerinte a kormány vagyonadó tervezete aggályos és hosszútávon az ingatlanok állagromlásához vezet.

A parlament kedden vitázott az új adónemről, amelyről kiderült, hogy az IMF-hitel egyik feltétele. "Egy ingatlannak több ára van" A győri székhelyű Openhouse országos ingatlanközvetítő franchise hálózat értékbecslési divíziója szerint aggályos a kormány ingatlan- vagy vagyonadóra irányuló tervezete, mert kérdéses, hogy kik és hogyan értékelik fel az egyes ingatlanokat. Molnár Kristóf szerint egyelőre nincs olyan szervezet, amelynek értékbecslését mindenki elfogadná, hiszen egy ingatlannak több ára van, az igazi pedig az, amennyiért a vevő megvásárolja.

Kiskapu 1: így romlik majd hosszútávon az ingatlanunk Az ingatlanos szakember rámutatott: félő, hogy a 30 milliós határ miatt sokan nem fogják felújítani házukat, nehogy az többet érjen, ez pedig hosszútávon a hazai ingatlanok állagromlásához vezet. "Az sem világos, hogy az egyszeri felbecsülés után újra felbecsülik-e az ingatlanokat? Az adó megkerülését jelentheti, hogy egy leromlott állapotú épületet a felbecsülés után újítanak fel" - jegyezte meg.

Kiskapu 2: az ütőkártya? A szakember egyébként arra számít, hogy nem tudnak majd tiszta viszonyokat teremteni a vagyonadó körül és így egyszerű lesz kibújni alóla.

Molnár Kristóf szerint társasházakká fogják nyilváníttatni az ingatlanjukat azok, akik nem akarják fizetni a 30-50 millió forint értékű ingatlanok után a 0,35, az ennél többet érők után pedig a 0,5 százalékos adót. "A válság negatív hatásait fokozni fogják az ilyen irányú törekvések" A győri cég megfigyelései szerint az ingatlanadó- próbálkozások lelassítják a piacot.

Azt prognosztizálják, hogy a válság negatív hatásait fokozni fogják az ilyen irányú törekvések és még kevesebben fognak lakást, házat vásárolni. "Ezzel az állam elesik azoktól a bevételektől, amelyek illetékekből és a közvetítők adójából folynának be az államkasszába" -zárta rövidre Molnár Kristóf.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!