Nagy Zabálók

2015.03.18. 12:21

Pfefferonival spékelt hús a Som fogadóban Sopronkövesden

A kövesdi sertéstekercs (2040 forint) kitalálójának jár a jó pont.

Takaros kis falu Sopronkövesd, volt időnk oda s vissza is megnézni, miközben bank automatát kerestünk jobbra és balra a 84-es főút mellett, mert sajnos a település szélén álló Som fogadóban kártyás fizetésre nem volt lehetőség. Annyi baj legyen.

Másodszor léptünk be, már ropogós készpénzzel felfegyverkezve, a fehérre meszelt boltív alatt a panzióként is működő barátságos helyiségbe, ahol a pincér azonnal lesegíti a kabátot. Igényesen felterített asztalok, a fehér abrosz és a kék keretes ablak jól áll a helynek, a papírszalvéta már nem annyira, de másodszor is: annyi baj legyen, egy fogadóban úgy gondoljuk ez elfogadható. A kiszolgálás továbbra is udvarias és pontos (ez nem is változott távozásunkig), a pincér egyenruhája is tükrözi a hely szellemét, amelyre leginkább a családias jelző illik.

Húslevest rendeltünk májgaluskával (640 forint). Külön tálalóban tették elénk a két hatalmas májgombóccal és sárgarépával megspékelt forró levest. A gombóc ízletes, éreztük a májat is, de a levest kissé sósnak találtuk.


Főfogásként filézett, roston sült pulykamellet (2020 forint) rendeltünk, amelyet brokkolival és sajttal grillezve találtak. A brokkolis sajt elnyomta ugyan a húst, ki se nagyon látszott alóla, de az íze hozta az elvárt, tipikusnak mondható, fogadóba illő élményt és mennyiséget is. Mindezt még burgonyapürével körítették, valószínű már tényleg csak az igazán nagyétkűeknek.

A kövesdi sertéstekercs (2040 forint) kitalálójának jár a jó pont, a tarjával és pfefferonival töltött hús igazi csemege. A paprika épp annyira csíp, hogy érezzük jelenlétét a panírozott ételben. A hasábburgonya és a rizs helyett azonban friss és hűsítő salátát jobban el tudtunk volna képzelni, ellensúlyozva kicsit a paprikát. (Azt sajnos továbbra sem értjük, hogy a mirelit hasáb miért kedvence még a konyháknak, ahogy a narancskarika díszítést sem tudjuk szívünkbe zárni.)

Desszertként rumos-diós palacsinta érkezett, azonnal 2 darab, a csoki kicsit megborulhatott, nem spóroltak vele, rendesen betakarta a tésztát, túlzásnak éreztük. A töltelék viszont ízletes, bár a dió és a dejó között nehezen tudtunk volna dönteni.

A Som összességében hozta az elvárt minőséget és fogadó révén a mennyiségre sem panaszkodhat a vendég, ha éhesen érkezik Sopronkövesdre.

Étterem értékelése

Konyha: a fogadó hozza az elvárt szintet, apróságokon kellene javítani 7 (1-10-ig.)

Minden egyéb: (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): takaros, az ember akár lakna is itt néhány napot 8 (1-10-ig.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!