Rendszerezik a műemlékeket Mosonmagyaróváron

Több mint hetven országos védelem alatt álló épületet, szobrot tartanak számon Mosonmagyaróváron, ami a város méretéhez mérten is jelentős szám. Ezt eddig még soha sem összegezték. A többéves feladatot most a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület vállalta fel.

Mészely Réka

A Holzhammer-ház, a Nepomuki Szent János-oszlop, a Haller-iskola Medgyaszay István tervezte főépülete, a mosoni plébániatemplom, a Korona Szálló vagy a Szent Anna-kápolna. Csak néhány azon mosonmagyaróvári épületek vagy szobrok közül, melyek országos védelem alatt állnak. Sokan talán nem is gondolnák, hogy a Lajta-parti település méretéhez képest is milyen sok, több mint hetven műemlékkel büszkélkedhet. Most ezek összegzését, rendszerezését vállalta fel a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület.


– Tavaly Székely Zoltán művészettörténész, a Hansági Múzeum igazgatója tartott egy előadást Mosonmagyaróvár jeles műemlékeiről. Ezt követte egy beszélgetés. Megfogalmazódott, hogy a városban több mint hetven műemléket tartanak számon, viszont erről lista egyben nem elérhető. Ezért is gondoltuk, hogy szükség lenne a helyiek és ide érkező turisták számára is egy összegzésre, rendszerezésre, az egységes szempontok kialakítása után – meséli dr. Unger András, az egyesület elnöke.

A Szent Anna-kápolna is országos védelem alatt áll.

Tavaly már összeállították az egységes rendszert, mely szerint az egyes műemlékeket értékelik, bemutatják. Egy adatlapot állítanak össze, melyben olvashatunk az építés idejéről, tervezőjéről, az ingatlan stílusáról és funkciójáról, az alaprajz mellett archív felvételeket is mellékelnek. Eddig a fent már említett hat műemlékről készült összeállítás.


– Múlt évre összeállt egy szakértői csoport is: Székely Zoltán mellett Thullner István helytörténészként, Dimény Gábor a város egykori főépítészeként, Moldoványi Géza fotósként, Tuba László nyelvi lektorként segít, egyesületünk alelnökei, Bella Sándor és dr. Kalmár Sándor pedig a szerkesztést vállalták – sorolta a civil szervezet vezetője.


Érdekesség, hogy több műemlékről alig találni információkat, másról akár többoldalas leírás is elérhető. A kutatók levéltárban és a múzeumban is végeznek gyűjtőmunkát.


– Tavaly 50 ezer forintot nyertünk a helyi önkormányzat pályázatán, a napokban pedig a Mol Helyi Érték programja keretében kétszázezer forintot. Ebből az összegből idén újabb tíz műemlék anyagát tudjuk összeállítani, illetve nyomtatni – tudatta dr. Unger András.


Távlati cél, hogy a néhány éves munkafolyamat során egy egységes anyag álljon össze, mely akár egy városi sétára is csalogat. A műemlékeket QR-kóddal látnák el, az érdeklődők azon keresztül érnék el az egyesület oldalán a bővebb leírást.

Felújításra vár a Szent Anna-kápolna

Az 1713-as építésű lucsonyi Szent Anna-kápolna felújítását szorgalmazza a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület a helyi önkormányzatnál. Dr. Unger András szerint a falak vizesednek. Kész műszaki leírást állítottak össze, a korszerűsítés költségvetésével. Bíznak a mielőbbi rekonstrukcióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!