Mosonmagyaróvári horgászat - Dr. Késmárki István negyven év után lemondott elnöki tisztségéről, dr. Koltai Gábor váltja

Dr. Koltai Gábor váltja a Mofém Horgász Egyesület elnöki tisztségében dr. Késmárki Istvánt, aki négy évtizeden keresztül vezette az egyik legnagyobb, halgazdálkodást folytató megyei egyesületet.

Mészely Réka

Dr. Késmárki István negyven évig irányította az egyik legnagyobb, halgazdálkodást folytató megyei horgászegyesületet. A január végi tisztújító küldöttgyűlésen lemondott, és átadta a stafétabotot fiatalabb kollégájának.


– Életem felét a Mofém Horgász Egyesületben töltöttem. 1978 óta, negyven év alatt nyolcszor választottak újra, ellenszavazat nélkül. Nyolcvan év fölött úgy gondoltam, át kell adnom az elnöki tisztséget – indokolta döntését dr. Késmárki István, aki az évtizedek alatt az országos és megyei horgászszövetségekben is töltött be vezető szerepet. A leköszönő vezetőtől érdeklődtünk, mire büszke az elmúlt időszakban.

Dr. Késmárki István: Régebben szerettem keszegezni, csukázni, süllőzni, s már kiváltottam az engedélyem erre az esztendőre is.

– Miután a Mofém-gyárból el kellett jönnünk – ahol korábban egy szobát kaptunk – a privatizációt követően, sikerült vásárolnunk egy lakást a Lajta-szeren, melyet irodának rendeztünk be. Az egyesületnek két saját kavicsbányája is van, Dunakilitin és a Halászi 2. tavunk. Sajnos a legjobb vizünket, a Halászi 1-et elveszítettük. Korábban nyolc víz fölött is rendelkeztünk Püskitől Kimléig, mely mára ötre csökkent. Állami alhaszonbérletben hozzánk tartozik még a feketeerdői holtág, a Lajta jobb parti csatorna. Továbbá két éve a Malom-ági Lajta és a Vár-tó, melyeket próbálunk megbecsülni – hangsúlyozta dr. Késmárki István, hozzátéve, tiszta kézzel, józan ésszel igazgatta a civil szervezetet, melyet jó szívvel ad át dr. Koltai Gábornak.


– Őszinte tiszteletem, elismerésem az elődömé, célom elnökként a folytonosság – vette át a szót dr. Koltai Gábor, aki másfél évtizeden keresztül a fegyelmi bizottság elnöki tisztét töltötte be a Mofém Horgász Egyesületben (ezt Székely Józsefnek adta át). A mosonmagyaróvári agrárkar tudományos főmunkatársaként tevékenykedő új vezető, mint mondja, egy jól működő egyesületet, vezetőséget „örökölt" elődjétől. Jelenleg 591 tagú a civil szervezet, közülük 109 gyermek.

Kilencven százalékban itt horgászom, szeretem megfogni a halakat, de még jobban a természetben lenni – mondja Bochdalovszky László, a Vár-tó tógazdája, a felvételen dr. Koltai Gáborral.

– Az egyesület vezetősége nagy tapasztalatú, ugyanakkor tervezem a fiatalítást is. Az aktív munkavállalók még horgászni eljárnak, de tisztséget már kevésbé vállalnának. Ugyanakkor a gyermekek még szívesen fognak horgászbotot, ám az ifi korosztály nagyon hiányzik. Ennek persze sok oka van – mutat rá az új elnök. Az egyesület a vizei karbantartására, a partok rendezésére, a halrácsok kezelésére is figyel, saját honlapot üzemeltet.


– Január 30-án megkezdtük a jegyek értékesítését. Öt év után most emeltük a területi jegy árát. Tavasszal és ősszel végzünk haltelepítést. Elsősorban háromnyaras pontyot, de „fehérhalat" és legutóbb csukaivadékot telepítettünk. Pontyból ősszel 2400 kilogrammot tettünk a vizekbe, tavasszal 2500 kilogrammot tervezünk – tudatta dr. Koltai Gábor.


– Én nem vagyok ügyes horgász: 1990-ben költöztem Mosonmagyaróvárra, azóta horgászom, tavaly sajnos már kevesebb időt tudtam víz mellett tölteni. Az egyesületnek azonban van versenycsapata, amelynek tagjai követik a legújabb trendeket – mondta az új elnök, aki szerint komoly kultúrája van a horgászatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!