Izzanak a kemencék Kisbodakon

Újra lobogott a tűz a hétvégén a falu szélén álló boglyas kemencékben Kisbodakon. Néhány hónapja határozták el, hogy újjáépítik az egykoron közösségi célokat szolgáló kemencéket. A minapi falunapon pedig az első kenyereket is megsütötték bennük.

Méhes Ákos

– A Kisbodakon most újjáépített külső kemencék a múlt század elején, derekán még álltak a faluban. Közösségi feladatot láttak el. Aki nem rendelkezett saját kemencével otthon, az itt, a faluszéli közösben süthette meg a család kenyerét – magyarázza Timár Gábor polgármester. Elmondta: a kemencék az ötvenes évekig álltak a falu szélén. A településen élők régi vágya volt, hogy ezeket újra megépítsék.

A kemencék újjáépítésének ötletgazdája, Horváth János vette ki az első kenyeret, mellette Timár Gábor polgármester.

A kemencék újjáépítésének ötletgazdája, Horváth János vette ki az első kenyeret, mellette Timár Gábor polgármester.
A kemencesort az eredetivel megegyező, hagyományos módon építették fel. Ehhez a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum archívumát vették alapul. A helyben megsemmisült kemencéket ugyanis a skanzenben rekonstruálták, felépítették, ennek lépéseit pedig dokumentálták. Emellett felkeresték azokat a kisbodakiakat is, akik még emlékeztek az építményekre. Mindezek alapján aztán újraépülhetett a kemencesor, amit most a falunapon vehettek birtokba a helyiek. Megépítésük ötletgazdája és a kivitelezés „motorja" volt Horváth János helyi képviselő. A beruházást a Kisbodakért Alapítvány számára felajánlott támogatásokból finanszírozták.

A polgármester hozzátette: a kemencékkel nemcsak érdekes és egyedülálló látványosságot, hanem hasznos közösségi eszközt is létrehoztak a faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!