Vilike megmutatta: élni akar

Bertalan Vilike 770 grammal született, közel fél évig a koraszülött-osztályon kezelték. Az apró baba több betegséggel is küzdött, már-már az életéről is lemondtak az orvosok. A napokban jótékonysági horgászversenyt szerveztek a javára és szombaton motorosok adományguruláson gyűjtenek a családnak.

Mészely Réka

Bertalan Vilike 770 grammal, három hónappal korábban jött világra, mint várták: édesanyja terhességi mérgezést kapott. Öt hónapot töltöttek a koraszülött- osztályon. A fejletlen baba többféle fertőzést is elkapott. Kéthetes korában az egyik fertőzés miatt kilyukadt a vékonybele. Az orvosok nagyon kevés esélyt adtak neki. Ám ő már akkor is megmutatta, hogy milyen erő és élni akarás van egy ilyen csöpp gyerekben. Egy hónapos korában kiderült, hogy ciszták keletkeztek a fejében. Az orvosok nem tudták megmondani, hogy emiatt van-e az izomtónuszavar vagy a koraszülöttségből adódóan. Az izomtónuszavar azt jelenti, hogy van, ahol feszesek az izmok, van, ahol lazák. 

A horgászok összefogtak Vilikéért és családjáért. (A felvételen középen.)

A horgászok összefogtak Vilikéért és családjáért. (A felvételen középen.)

– Vilike most két és fél éves, egyedüli gyermekünk, akiért igyekszünk mindent megtenni. Ezért is járunk különböző terápiákra, fejlesztésekre heti ötször. Heti kétszer Dévény-terápiára, heti egyszer konduktív kezelésre, gyógypedagógushoz és vízi terápiára is. Hároméves korától Budapesten úgynevezett lengyel terápiával kezelnék. Ez két hétig napi két és fél óra intenzív tornát és egész napos foglalkozást jelentene, aminek az ára 180 ezer forint. Sajnos ezt a társadalombiztosítás nem támogatja. Azt sem tudjuk, hány alkalomra lesz majd szükség – tudjuk meg a kisfiú édesapjától, Bertalan Vilmostól.


A Várbalogon élő Bertalan család nagyon örült és meghatódott, amikor megtudta: sokan osztoznak nehézségeikben. A mosonszolnoki és a jánossomorjai horgászegyesület Marcalgergelyiben jótékonysági horgászversenyt szervezett. 


– Édesapaként együttérzek a Bertalan családdal, hiszen gyermekeimmel mi is megjártuk a koraszülöttosztályt, ahol három hónapot töltöttünk el. Nekünk szerencsénk volt és nem maradt semmilyen károsodásuk a koraszülöttségből eredően. Így utókezelést nem kellett kapniuk. Ezt nagyban köszönhetjük a győri kórház koraszülöttosztálya dolgozóinak. Sajnos egyik ikergyermekünket elveszítettük... – osztotta meg érintettségét a program szervezője, Kocsis Péter, a Mosonszolnoki Horgász Egyesület elnöke. 

Adománygurulás

Az Őrvidék Kapuja Motoros Baráti Kör szombaton délután 3 órakor a mosonszentjánosi templomtérről egy szezonzáró közös gurulásra invitálja az érdeklődőket, melynek célja a várbalogi kisfiú segítése. Az indulás helyszínére várják azon szimpatizánsaikat is, akik támogatják az ügyet, de nincs módjuk a túrán részt venni és adományaikat a kör tagjaival szeretnék eljuttatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!