Álláskeresés

2022.02.07. 05:19

Kiválasztási program, tudáspróba

A megfelelő álláspályázó kiválasztása egy hosszú, összetett folyamat eredménye, amelyhez a vállalatnak egyszerűbb és olcsóbb egy jó kiválasztási rendszert üzemeltetni, vagy szolgáltatásként igénybe venni, mint pusztán a szerencsére bízni, hogy a felvett ember beválik-e majd az adott pozícióban.

Szabó Csilla

Fotó: Dreamstime

Rádi Lujza HR és munkajogi tanácsadó ismertette, hogy különböző kiválasztási programokat használnak olyan munkakörökben, ahol valamilyen speciális tudás, képesség, készség meglétéről szeretne meggyőződni a cég. Vezetői munkakörök betöltésénél elengedhetetlen a pályázó ehhez szükséges készségeinek megismerése.

 

A kiválasztási programok során az állásra jelentkezőknek - akár csoportosan is -, olyan feladatokat kell megoldaniuk, amelyek hasonlítanak a betöltendő pozícióban felmerülő napi szakmai feladatokhoz, élethelyzetekhez. Szellemi munka esetében gondolhatunk például a kommunikációs, tárgyalási készségre, vagy kifejezetten szakmai ismeretek meglétére, és a meglévő tudás alkalmazására. Fizikai munka esetén pedig olyan, a tényleges munkafolyamatot szimuláló tevékenység végzése a feladat, amellyel mérhető, hogy a jelentkező képes-e a megfelelő minőségben, megfelelő időn belül, esetleg másokkal együttműködve a munka elvégzésére. Egy-egy ilyen feladat végrehajtását a megfigyelők értékelik. Ahogy a feladatot, úgy az értékelési kritériumokat is a betöltendő állás határozza meg.

 

A kiválasztási program lehet egy egyszerű szituációs helyzetgyakorlat, lehet szakmai és személyiség teszt, de lehet egy egész napot igénybe vevő komplex kiválasztási módszer, úgynevezett értékelő központ, utóbbiban és csoportos helyzetgyakorlatokkal kapnak képet a pályázó képességeiről, készségeiről, tudásáról. A vállalatok a kiválasztási programok feladatait igyekeznek bizalmasan kezelni, a feladatokat variálni, hogy a pályázók ne betanult megoldásokat adjanak, hanem valóban mérni lehessen a képességeiket. Ezeknek a programoknak a célja, hogy a legjobb ember kerüljön a pozícióba, amely elsősorban a vállalat érdekét szolgálja, de a pályázónak is jó, hiszen egy jó kiválasztási programot követően az új munkatársak beválási aránya többszöröse lehet az e nélkül felvettekének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában