A bőr nem felejt

2021.09.24. 16:02

Anyajegyek: Ha változást észlelünk, forduljunk orvoshoz!

Az anyajegyek az egyik leggyakrabban előforduló elváltozások a bőrön. Már születésünkkor megjelenhetnek rajtunk, az életkor előre haladtával fokozatosan egyre több keletkezhet. Figyelni kell rájuk, ha pedig bármilyen változást tapasztalunk, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz.

Pankerné Szabó Csilla

Az emberek többségének van legalább néhány anyajegye. A bőr simaságából kiemelkedő vagy éppen a simaságában lévő színes képletek – naevusok – elhatárolódnak a normál bőrtől, méretük változó, leggyakrabban néhány millimétertől fél-egy centiméteres nagyságúak. Maradandó jellegű bőrelváltozások, amelyek színükben, illetve felszínük tagoltságában térnek el a környező bőrtől. A világostól a sötét barnán át a piros, kékes vagy majdnem fekete anyajegyek leginkább gyermekkorban, serdülőkorban keletkeznek, lehetnek sima vagy egyenetlen felszínűek, alakjuk kör alakú vagy szabálytalan, de legfőbb jellemzőjük, hogy határuk mindig éles.

Főleg fiatal korban keletkeznek

A bőrön lévő elváltozások nem mind anyajegyek – mondta dr. Kiss Zsuzsanna bőrgyógyász, kozmetológus. Vannak olyan képletek, amelyek nem anyajegyek, azokat a jóindulatú vagy rosszindulatú bőrnövedékek családjába soroljuk. Az anyajegyek akár veleszületettek lehetnek, akár későbbi, főleg fiatal életkorban alakulhatnak ki. Ezek lehetnek embrionális korból visszamaradt különleges sejtekből vagy akár adott helyen felszaporodó hajszálerekből, nagyobb csoportban kialakuló bőrerekig többféle eredetűek. Az éranyajegyek és a festéktartalmú sejtekből kialakuló jelenségek – hétköznapi nyelven szólva, az anyajegyek – nem egyazon kategóriába tartoznak.

Szépséghibáknak mondhatók

A festéksejtes anyajegyek békés, nyugodt képletek, inkább szépséghibának mondhatjuk őket. Formájukat, jellegüket többnyire nem vagy alig változtatják. Ám ha többször megsérülnek, vagy visszatérő irritációnak vannak kitéve, például a melltartópánt vonalában, a táska, cipő dörzsölése miatt, mindenképpen érdemes elvégeztetni magunkon évente – vagy ha bármilyen ok nélküli elváltozást észlelünk mielőbb – a dermatoszkópos szűrővizsgálatot. A bőrgyógyász szakember ilyenkor különböző szempont szerint osztályozva vizsgálja az anyajegyet, nézi a szabályosságát, a színét, a szélek elkülönülését a környező bőrtől, és a növekedést. Ha a vizsgált anyajegy nem fér bele a békés képlet kategóriájába, akkor vagy további megfigyelést javasol, vagy mielőbbi eltávolítást.

Nem csupán a gének felelősek

A legújabb kutatások már arra is utalnak, hogy az anyajegyek számát nem csupán a gének határozzák meg. A kaukázusi ember bőrén nagyobb (a legtöbb felnőttnek van kb. 20 naevusa), míg a fekete illetve az ázsiai rasszban kisebb arányban fordul elő. A világos bőrű embereknek általában több anyajegyük van, de kialakulásukban döntő szerepe van annak is, hogy gyermekként az illető mennyi időt töltött a napon anélkül, hogy a káros UV-sugarak ellen bármiféle védelmet biztosítottak volna számára. A terhesség alatti hormonális változások is hozzájárulnak a nagyszámú anyajegy képződéséhez. A bőr nem felejt, szokták mondani a szakemberek, és ha a nap káros sugarai, vagy egyéb UV-sugárzás (például szolárium) hatványozottan érik a bőrt, akkor rosszindulatú elváltozások -melanómák – is kialakulhatnak. Az a napfényhatás, amely elég intenzív ahhoz, hogy napégést hozzon létre, károsítani tudja a sejtek DNS tartalmát. A bőrsejtek genetikai állományának károsodása időnként bőrrákhoz, az esetek egy részében az életet leginkább veszélyeztető daganatok egyik fajtájához, a melanoma malignumhoz vezethet. Dr. Kiss Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra, hogy a melanóma kialakulásának kockázata a napégések számától és súlyosságától függ, ám nem minden melanóma alakul ki anyajegyből, többségében inkább de novo keletkezik. Vagyis a bőrön újonnan megjelenő sötét foltok ezért mindig gyanút kell, hogy keltsenek, és bőrgyógyászati vizsgálatot igényelnek. A bőrgyógyász hozzátette azt is, hogy a fényvédők nem védik az anyajegyeket a fényterheléstől, csak ha leragasztjuk őket, de mindenképpen nagyon fontos, hogy saját bőrtípusunknak megfelelően védjük a bőrünket, amellyel megelőzhetjük a napégéseket.

A melanóma gyakorisága

Kisgyermekeken viszonylag ritka a melanóma, inkább a serdülőkortól jelenik meg, mivel összefüggésben van az ösztrogénhormonokkal, ezért a hormontartalmú fogamzásgátlókat szedőknek, vagy a várandósság alatt ajánlott még inkább figyelni a bőr elváltozásait. Időskorban viszonylag ritka a festéksejtes bőrelváltozásból kialakuló bőrdaganat, statisztikák szerint az inkább a fiatal felnőtt korosztályt érinti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában