Kék hírek

2017.03.22. 15:52

Ki kell adniuk a minisztériumoknak, hogy kihez és honnét érkeztek a Tao-pénzek

Kiderülhet, kinek a pénzéből gyarapodott például a felcstúi fociakadémia.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdai, jogerős döntésének értelmében az illetékes minisztériumoknak (Emmi, NGM) 15 napon belül részletesen ki kell adniuk, hogy a kedvezményezettekhez honnan érkeztek a tao-pénzek.


Egész pontosan ki kell adni a vonatkozó iratokat (támogatási igazolásokat, azokról szolgáltatott adatokat), hogy abból megállapítható legyen: mely támogatásban részesülő szervezetek mely támogatási időszakokban mely támogatóktól pontosan mekkora összegű támogatásban részesültek - írta meg az Index.


Az adatkiadási kötelezettség 2011. július 1. napjától 2016. június 30-ig érvényes.


A pert a Tao-pénzek átláthatóságáért a Transparency International indította.

Az ítéletben az szerepel, hogy a kikért adatok közérdekűek, és közpénz felhasználását érintik. 


A Transparency International úgy kommentálta a szerdai ítéletet, hogy

a bíróság jogerős döntése azért kiemelkedően fontos, mert egyértelművé tette, hogy teljes körű nyilvánosság kell övezze a társasági adókedvezményre jogosító sporttámogatásokat, hiszen azokat közpénzből fizetik. Márpedig aki közpénzzel gazdálkodik, annak tűrnie kell, hogy a közpénz használatára vonatkozó tevékenységére mások, a polgárok kíváncsiak.

A tao-pénzek fő kedvezményezettje évről évre a felcsúti akadémia, de jól muzsikál Seszták Miklós fejlesztési miniszter városának másodosztályú fociklubja (Kisvárda) és a Tállai András NGM-államtitkárhoz köthető Mezőkövesd Zsóry Futball Club is - írják.


Sokszor, sokan szerették volna megtudni, mely cégek ajánlanak fel egy csomó pénzt a politikusok kedvenc csapatainak, ennek októberben egy titkosítással próbált elébe menni a kormány, ezek szerint hiába - összegezte a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!