Kék hírek

2015.03.25. 14:03

Budapesten fogták el egy embercsempész bűnszervezet vezetőjét

A nemzetközi akció keretében Európa-szerte 46 embert állítottak elő, Magyarországon négy embert vontak intézkedés alá a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai.

Budapesten fogták el egy embercsempész bűnszervezet egyik vezetőjét kedden, a nemzetközi akció keretében Európa-szerte 46 embert állítottak elő - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán a rendőrség honlapján. A franciaországi Besancon nagyváros helyettes ügyésze is szerdán számolt be az akcióról, amelyben hat ország rendőri szervei vettek részt.

Az ORFK közleménye szerint a magyar nyomozók - Ausztria által kiadott európai elfogatóparancs alapján - a főváros XIII. kerületében fogták el azt az 54 éves, koszovói-bosnyák kettős állampolgárságú férfit, aki az adataik alapján a nemzetközi bűnszervezet egyik vezetője volt. A gyanúsítottat kiadatási őrizetbe helyezték. Elfogásakor a férfival volt egy másik koszovói állampolgár, aki nem rendelkezett a magyarországi tartózkodáshoz szükséges okmányokkal, ezért őt is előállították.

Magyarországon négy embert vontak intézkedés alá a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai. Két, szintén koszovói származású gyanúsítottat már korábban is kerestek az NNI munkatársai embercsempészés miatt, a 39 éves H. A.-t Szegeden, 36 éves társát Nyíradonyban fogták el - áll a közleményben.

Többször csempészett koszovóiakat


A gyanú szerint H. A. tavaly többször csempészett Magyarország, illetve az Európai Unió területén illegálisan tartózkodó, főleg koszovói albán származású embereket nyugat-európai országokba, a leginkább Csehországba; az akcióknak ő volt a szervezője is. Társa az ő megbízásából autójával segítséget nyújtott illegális bevándorlóknak a szerb-magyar határtérségből Ausztriába jutni. A két férfival szemben a további eljárást – szabadlábon hagyásuk mellett - a Készenléti Rendőrség NNI folytatja le.

Nemzetközi akció volt


Az Europol koordinálta nemzetközi akcióban magyar, osztrák, szlovák, cseh, francia, valamint koszovói rendőri szervek vettek részt. Európa-szerte a hatóságok 46 gyanúsítottat fogtak el, akik két nagy bűnszervezet – egy franciaországi és egy csehországi sejt - tagjai voltak. Az elsősorban koszovói állampolgárokból álló bűnszervezetek tagjai Koszovótól Franciaországig szervezték és irányították illegális bevándorlók nyugat-európai országokba való utaztatását - írták.

A bűnszervezet koszovói tagjai a szerb-magyar határ magyar oldaláig szállították az általuk beszervezett migránsokat, ahonnan Magyarországon keresztül csempészték őket Nyugat-Európa irányába. A beszerzett adatok szerint a migránsok a szerb-magyar határ magyar oldalától Franciaországig vagy Svájcig történő szállításért fejenként 1500-2000 eurót fizettek a feltételezett elkövetőknek.

Margaret Parietti, a kelet-franciaországi Besancon nagyváros helyettes ügyésze - aki a nyomozás francia szálát tartotta kézben - szerdán azt közölte: a Falco fedőnevű műveletet Magyarország kezdeményezte, ahol már korábban elfogták a feltételezett hálózat hat tagját.

A Franciaországban elfogott 16 gyanúsítottból tizet Besanconban állítottak elő, köztük az embercsempész hálózat évek óta ott élő, 31 éves koszovói szervezőjét, aki az illegálisan kivándorolni vágyók koszovói felhajtását is szervezte a távolból. A hálózat az európai tartózkodáshoz és letelepedéshez szükséges adminisztratív ügyek intézésében is segített az illegális kivándorlóknak - mondta Margaret Parietti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!