Bízik benne, hogy a győri csapat jut fel az NB I-be

2024.05.14. 13:35

ETO FC Győr - 55 éve áll a klub mellett az egykori kapus

Tizenegy évig tartó szegedi kapuskodás végén már a búcsú, a civil élet és a jogi pálya foglalkoztatta. Hosszas gondolkodás után mondott igent az ETO hívó szavára.

Papp Győző

A Rába ETO a Népstadionban győzte le a Ferencvárost. A hátsó sor közepén dr. Tóth Lajos.

Tizenegy évig tartó szegedi kapuskodás végén már a búcsú, a civil élet és a jogi pálya foglalkoztatta, amikor hosszas gondolkodás után igent mondott az ETO hívó szavára. Maga sem gondolta, hogy az elköteleződés az élete további részére szól: dr. Tóth Lajos immár 55 éve él Győrött és azóta kötődik valamilyen formában a zöld-fehér klubhoz.

ETO
A Rába ETO-ban a középső sorban balról a második dr. Tóth Lajos.

Akkor keresett meg az ETO, amikor már abba akartam hagyni a labdarúgást - meséli dr. Tóth Lajos, az egykori kapus. - A Szeged kiesett az NB I-ből és egyes vezetők emiatt engem bűnbaknak kiáltottak ki. Ezek után megtisztelő volt az ETO érdeklődése, hiszen mindig veretes volt a neve a magyar labdarúgásban.  Bizonyítani akartam magamnak és a szegedi vezetőknek is, így elfogadtam az ajánlatot és átigazoltam. Mindössze egyetlen kérésem volt, hogy bejárhassak dolgozni a vagongyár jogi osztályára. Szegeden már praktizáltam, továbbra sem akartam elszakadni a szakmámtól. Lehetővé tették, így dolgoztam és futballoztam is. Tulajdonképpen ez a kettősség volt jellemző az egész pályafutásomra. Akkor éreztem biztonságban magam, ha a labdarúgáson kivüli életben is megtaláltam a számításomat.

Hazai vereség után helyt állt az ETO 

Jó néhány emlékezetes találkozón szerepelt, a győri időszakára estek például a híres Barcelona elleni európai kupamérkőzések.

Fantasztikus élmény volt mindkettő. Itthon sajnos nem ment jól a védés, két gól is az én hibámból született, három-kettőre kikaptunk - folytatja dr. Tóth Lajos.  - Kint viszont sokan gratuláltak a teljesítményemhez. Az első félidő befejezése előtt balszerencsés gólt kaptunk. A spanyol csatár lövését kiöklöztem és  a labda Orbánt olyan szerencsétlenül találta el, hogy az a lábáról a kapuba hullt. Emelt fővel jöttünk le a pályáról a kettő-nullás vereséggel, tisztában voltunk  vele, hogy már az első meccs után eldőlt a sorsunk. A  Camp Nouban nem volt telt ház, de így is jó volt a  hangulat. Lenyűgöztek bennünket a százezres stadion  méretei, a látványa, ami szokatlan volt a számunkra.

ETO
ETO-gól a barcelonai kapuban.

Az ETO-ban 1969 és 1971 között védett, 37 NB I-es mérkőzésen vett részt.
Dr. Tóth Lajos miután visszavonult, 1974-től tagja lett a klub vezetésének. Rövid ideig főfoglalkozásban technikai vezető volt, majd  1976-tól társadalmi munkában szakosztályvezetőként dolgozott egészen 1988-ig. 
Az elmúlt napokban töltötte be a 85. életévét. Ezzel napjainkban a második legidősebb élő ETO-futballista. Csak egy másik kapus, Tóth László előzi meg bő egy esztendővel.

Szolídan, családi körben ünnepeltünk, ahogy az egészségi állapotom megengedte 

 - említi az egykori kapus, aki az  ETO Jövőjéért Alapítvány kuratóriumának elnöke a 2006-os megalakulás óta. A következő hetekben éppen búcsúzni készül.

ETO
A 2006-os megalakulás.

Örömmel láttam el eddig a feladaatot, a május végi kuratóriumi ülésen azonban hivatalosan is bejelentem a lemondásomat: átadom a helyem a fiatalabbaknak

- indokolja a döntését.
Szeretett klubja csapatának hazai mérkőzéseiről csak indokolt esetben hiányzik. Sok ezer társával azért szurkol, hogy a bajnokság után Győrben ünnepelni lehessen.

Bízom benne, hogy a legutóbbi mérkőzéseken tapasztalt eredményesség kitart az idény végéig. Úgy érzem, legyőzzük a Vasast és az ETO visszajut az NB I-be, ahová sok-sok évtizeden át tartozott

- említi végül dr. Tóth Lajos. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában