Emlékezés

2024.01.03. 08:00

Ez történt 2023-ban (8. rész, augusztus)

Kisalföld.hu

Sebestyén Dalma

02. Óriási volt az érdeklődés a budapesti atlétikai világbajnokság iránt, száz országból vásároltak belépőt az eseményre. Az indiai távolugró, Murali Sreeshankar Győrben az Olimpiai Sportparkban készült fel a vb-re.

04. Kialakult a 2023/2024-es idény amatőr bajnokságainak mezőnye, bár a legmagasabb osztályban és két megye II-es csoportban kevesebb a csapat, ami a résztvevők számát illeti, nagyon nagy változás nem történt.         

Evezőlapátra és lakatra cserélték a kézilabdát az Audi-ETO játékosai. A telki edzőtábor során vidám csapatépítő napot tartott a lányoknak Ulrik Kirkely vezetőedző.  

07. A budapesti Judo Hungary Mastersen a mieink az erős mezőnyben nem jutottak tovább a második fordulónál, de a Győri AC versenyzője, Ungvári Attila egy lépéssel közelebb került a párizsi olimpiai részvételhez. Nehézsúlyban a győri SZESE sportolója, Sipőcz Richárd – aki három bronzérmet szerzett a World Tour-sorozatban, emellett az összes korosztályos Eb-t megnyerte – az olimpiai ezüstérmes és világbajnok georgiai Guram Tusisvilitól kapott ki. A szintén +100 kilós, nemrég honosított Cserkaszov Mihály - a Győri AC sportolója egy fojtásból nem tudott kiszabadulni, így kikapott. 

A győri úszó, Sebestyén Dalma ezüstérmes lett az Egyetemi Világjátékokon

08. Közösségi oldalán adta hírül Czukor Dalma, a Sopron Basket Euroliga-győztes, korábbi válogatott játékosa, hogy Olaszországban az Oxygen Roma Basket csapatában folytatja pályafutását.

 Czukor Dalma

12. A mosonmagyaróvári származású Szabó Nóra 23 évesen kezdett el futni, hat éve teljesítette élete első maratonját, most pedig a jövő héten kezdődő budapesti vb-re készül.

Alapításának százéves jubileumát ünnepelte a Mosonszentmiklósi SE.

15. Nagyszerű, a futballhoz kapcsolódó létesítménnyel gazdagodott Győr-Moson-Sopron, hétvégén ugyanis új sportkomplexumot és egy lelátót adtak át ünnepélyes keretek között Koroncón. A sportkomplexum alapkövét még 2019-ben tették le, a több mint 200 millió forintos beruházást a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszerének köszönhetően a Magyar Labdarúgó Szövetség és Koroncó önkormányzata finanszírozta.

18. A rendkívül erős mezőny ellenére is harmadik helyen végzett a Szabó Bence–Furkó Kálmán kettős a férfi könnyűsúlyú kétpárevezősök versenyszámában az egyik legnagyobb multisportversenyen, az Egyetemi Világjátékokon. Bence Győrben készül edzőjével, Alföldi Zoltánnal a Győri Atlétikai Club versenyzőjeként, az élsport mellett pedig a Széchenyi István Egyetem hallgatójaként is megállja a helyét.

19. Budapesten megkezdődött az atlétikai világbajnokság.

22. Csorna Szolgálatáért díjat és Győr-Moson-Sopron Vármegye Szolgálatáért Sport tagozata kitüntetést is átvehette Varga Péter labdarúgó edző.

23. Vasárnapig Duisburgban rendezték a kajak-kenu világbajnokságot. A Graboplast Győrt Kopasz Bálint kajakos és Takács Kincső kenus képviselte.

24. Nagy idők jártak tíz évvel ezelőtt Győrött: bajnoki címet és Szuperkupa-győzelmet, Magyar Kupa-ezüstöt ünnepelhetett az ETO. Ennek mintegy megkoronázása volt 2013 augusztusában a világhírű Bayern München vendégjátéka. A bajorok 2004 után másodszor léptek pályára Győrött és látogatásuk nézőcsúcsot hozott az újnak számító győri stadionban: a BL-győztes és a magyar bajnok találkozóján. A Bayern München csakúgy, mint 2004-ben, 4–1-re győzött. 

A közelmúltban Sopronban rendezték meg a terepíjász Európa-bajnokságot, amelyen a győri, mindössze 16 éves Horváth Huba korosztályában - junior bare bownban - aranyérmes lett. 

28. A labdarúgó NB II-ben az ETO FC Győr 2-0-ra legyőzte a Tiszakécskét, ezzel újra a táblázat élére állt. Ugyanebben a fordulóban a Credobus Mosonmagyaróvár 3-3-t játszott a BVSC-vel, a Gyirmót FC Győr pedig 0-0-ra végzett Pécsett.

Az ICF Gyorsasági és Para Kajak-Kenu világbajnokság utolsó versenynapján, Duisburgban ezüstérmes lett K II 500 méteren a győri Kopasz Bálint, valamint Nádas Bence duója. A páros így kvótát szerzett a párizsi ötkarikás játékokra. 

A mosonmagyaróvári Szabó Nóra 24. helyen, 5. legjobb európaiként ért célba maratoni futásban a budapesti atlétikai világbajnokságon. A siker értékét növeli, hogy a Szabó Nóra 23 évesen kezdett el futni, alig hat éve teljesítette élete első maratonját.

Szabó Nóra 

29. Tuboly Máté, az ETO utánpótlás-válogatott labdarúgója kölcsönben a Debreceni VSC-nél folytatja a pályafutását.

30. Három újoncot is meghívott a szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőre és azt követő barátságos mérkőzésre kihirdetett keretébe Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A keretben öt olyan futballista szerepel, aki viselte az ETO mezét: Mocsi Attila, Lang Ádám, Kalmár Zsolt, Kerkez Milos és Szuhodovszki Soma. Varga Barnabás korábban a Gyirmót házi gólkirálya volt, Balogh Botond pedig Sopronban nevelkedett.

31. Tizennégy szakosztállyal megalakult a Rába ETO SE. Ezt sajtótájékoztatón jelentette be a klub, a város, a névadó szponzor és a Széchenyi-egyetem vezetése. Az új egyesületben asztalitenisz, birkózás, cselgáncs, e-sport, futsal-futball, kyoukushinkai és shotokan karate, ökölvívás, sportlövészet, szabadidő- és futósport, teke, tenisz, tömegsport, valamint úszás kapott helyett.

Ifj. Palkovits Tamás, a SMAFC parasportolója aranyérmet szerzett a belgiumi triatlon Európa-bajnokságon, ahol abszolút kategóriában is másodiknak futott be. Két kilométert úszott, kilencvenet kerékpározott és egy félmaraton távot, vagyis több mint huszonegy kilométert futott a harminchárom éves soproni sportoló, tizenöt percet javított saját idején, így önmagát is felülmúlta.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában