Labdarúgás

2023.10.05. 08:00

A magyar válogatott Mosonmagyaróváron játszott 43 évvel ezelőtt

Mosonmagyaróváron nagy érdeklődés kísérte a magyar válogatott vendégjátékát. A nemzeti csapat 3-0-ra győzött a Motim TE ellen. Schnitzer Imre parádézott a kapuban.

Papp Győző

A két csapat játékosai a mérkőzés előtt.

Az érkezés és a bécsi utazás napját is beleszámítva, hat napot tölt megyénkben a magyar válogatott negyvenhárom évvel ezelőtt. Ennek jegyében a az ETO-stadionban tartottak edzést, Mosonmagyaróváron a Motim TE-vel edzőmérkőzést játszottak, majd utána továbbutaztak Sopronba. A Lövérek alján töltött napok után Bécsben a Práter-stadionban léptek pályára Ausztria ellen.
Mosonmagyaróvárott hatalmas érdeklődés előzte meg a válogatott vendégszereplését 1980. október 4-én. A Kisalföld szerint ezt megelőzően huszonöt évvel korábban játszott a nemzeti csapat a Lajta partján.  Ebből az alkalomból sportdélutánt rendeztek a pályán, melynek első eseménye az egykori NB II-es MTE labdarúgóiból összeállított öregfiú együttesek összecsapása volt, amely 3—3-as döntetlennel ért véget. 
A slágert a magyar válogatott fellépése jelentette az akkor megyei első osztályban szereplő kék-fehérek ellen.

Motim TE—Magyar válogatott 0–3 (0–1)
Mosonmagyaróvár, 5000 néző. V.: Ruzsa.
Motim TE: Schnitzer — Bors, Vaskovics, Hafner, Juhász II — Szabó III, Antal, Szabó I — Mészáros, Csiszér, Turán. Cserék: Kóczán, Virág, Gyökeres, Papp, Kondor, Schally. Edző: Kozári Imre.
Magyar válogatott: Mészáros (Katzirz) — Paróczai, Kerekes, Kardos, Varga — Pásztor (Burcsa), Dajka (Kereki), Csongrádi — Kiss M., Kiss L. (Esterházy) Pölöskei. Szövetségi kapitány: Mészöly Kálmán.
Gólszerző: Kiss L. (4.), Burcsa (68.), Pölöskei (80.).

Lendületesen kezdett a Nyilasit, Bodonyit és Szántót nélkülöző válogatott és úgy tűnt, hogy gólszüretet rendez, hiszen már a 4. percben, egy mintaszerű akció után megszerezte a vezetést: Kiss László közelről a hálóba helyezett. 1-0. Támadott ugyan a válogatott, de a befejezések sehogy sem sikerültek. Ebben azonban nagy szerepe volt a hazaiak NB I-et is megjárt kapuvédőjének, Schnitzer Imrének, aki bravúros védések sorozatát mutatta be. 
A félidő utolsó percében Csiszér László tört kapura, és Mészáros „Bubunak” bravúrra volt szüksége, hogy hárítson.

Sajnálom, hogy nem sikerült a kapuba találnom, de így is nagy élmény volt a válogatott ellen játszani - emlékezik a napjainkban 73 éves csatár. - A bajnoki mérkőzéseinkre is elég sokan jártak, de ekkor szinte telt ház volt, ötezer nézőt írtak a lapok. A korán bekapott gól után Schnitzer nagy védései is kellettek a jó eredményhez. Sokan azt várták, hogy összeroppanunk, a második félidőben mondogatták is egymásnak az ellenfélnél: „Most hajtsuk meg, már nem nagyon bírják!” De bírtuk, és számunkra tisztes eredménnyel fejeztük be a meccset.

Szünet után a 68. percben, Burcsa 14 méteres bombájánál, amely a jobb kapufáról vágódott a hálóba, a végeredményt a 80. percben Pölöskei állította be, aki egy jobb oldali beadást 8 méterről, kapásból küldött a bal sarokba. 3-0.
A mérkőzés után Mészöly Kálmán a következőket mondta a Népsportban: „Nem vállalkozunk gyakran nyilvános gyakorlásra, de időnként azért szükséges, hogy az egymás közötti játékot más ellenféllel szembeni is felváltsa. Örvendetes volt a mosonmagyaróvári közönség nagy érdeklődése. Tudom, hogy többen közülük kissé csalódottan távoztak, mert sokkal több gólt vártak a válogatottól. Hogy ez mégsem következett be, annak részben Schnitzer bravúrjai, de főként a kissé lassú és sok adogatásból álló játékunk volt az oka. Egyébként elsősorban arra voltam kíváncsi ezen a délutánon, hogy miként működik a védelem tengelyében a Kerekes, Kardos kettős. Nos, kitűnően játszottak, úgy megértették egymást, mintha évek óta együtt szerepelnének. A látottak alapján minden valószínűség szerint ez a két fiú játszik a Práterben is a védelem közepén! Ami a véglegesösszeállítást illeti, arról csakkedden döntök, miután meg kell várnom mi lesz Nyilasival.”
A ferencvárosi klasszis végül tudott játszani, de így is 3-1-re vereséget szenvedett a magyar csapat Ausztriától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában