Női kézilabda

2023.09.02. 14:42

A korábbi MKC- és ETO-edző szerint nincs könnyű dolga a háromszoros BL-győztes Vipersnek

Ha költségvetésben nem is, a pályán a legjobbak fölé nő a norvég Vipers, mely az elmúlt három szezonban megnyerte a női kézilabda Bajnokok Ligáját. Az Odensébe – a Győrben munkát vállaló Ulrik Kirkely helyére – távozott sikeredző, Ole Gustav Gjekstad utódja a Mosonmagyaróváron és az Audi-ETO-nál is dolgozó Hlavaty Tamás lett, aki szerint sem nagyon tudják pénzügyileg felvenni a versenyt a legjobb csapatokkal.

Kisalföld.hu

Ole Gustav Gjekstad mögött Hlavaty Tamás figyel.

Az elmúlt szezonokban jelentős változások történtek a Vipers Kristianstad csapatában. Annak ellenére, hogy minden szezonban több új játékost is szerződtettek, a kristiansandi csapat a norvég bajnokságban sorra nyerte az aranyakat, és háromszor egymás után megnyerte a Bajnokok Ligáját is.

Az idei szezon előtt Ragnhild Valle Dahl és Marketa Jerabkova távoztak a Viperstől, Ole Gustav Gjekstad edző az Odensében folytatta edzői pályafutását. Természetesen új játékosok érkeztek, és a csapat immár tizenegy nemzetből áll, beleértve az új vezetőedzőt, Hlavaty Tamást is.

„Talán az a legnagyobb kihívás, hogy a nemzetközi élvonalbeli játékosok ide akarnak jönni, többet is ide tudnánk csábítani, mint amennyit eddig, a Vipers kultúrájára támaszkodva, de vannak azonban pénzügyi korlátaink” – mondta Morten Jørgensen, a Vipers sportbizottságának tagja, aki ezt izgalmas vitának tartja.

„Ugyanakkor biztosítanunk kell, hogy legyenek norvég élvonalbeli játékosaink, norvég tehetségek és helyi tehetségek. Azt hiszem, ennek évről évre egyre nehezebb megfelelni. Az eredmények fogják eldönteni, hogy sikerült-e vagy sem. Eddig mindenesetre ígéretesnek tűnik ez a kombináció” – tette hozzá.

A mostani szezon előtt a holland kézilabdacsillag Lois Abbingh és a spanyol tehetség, Paula Arcos Poveda is az új érkezők között volt. Jørgensen szerint a klub költségvetése 30 millió norvég korona (nagyjából 1 milliárd forint). A cél az, hogy a költségvetést további 5 millió norvég koronával növeljék, hogy a klub stabil pénzügyi alapokon álljon.

„Hogy mi az oka annak, hogy ennyi külföldi játékos érkezett, és ennyi norvég játékos távozott. Erről nehéz nyilatkozni. Az biztos, nálunk a fizetések sokkal alacsonyabbak, mint a legnagyobb kluboknál. De ha az ember a sportba fektette a karrierjét, akkor talán szeretne nyerni is. És amikor látod, hogy egy csapat háromszor nyer, az egyfajta mágnesként hat rád, hogy én is részese akarok lenni ennek” – folytatta a sportvezető.

Adódik a kérdés, mennyit kereshetnek külföldön az olyan játékosok, mint Anna Vjahirjeva vagy Lois Abbingh?

„Legalább a dupláját” – mondta Jørgensen.

A Vipers Kristianstad a tehetségek fejlesztése érdekében lépéseket tettek egy tehetséggondozó program elindításával. Többek között elhozták a Glassverket U19-es válogatott játékosát, Tuva Pharót, aki a csapattal fog edzeni, de továbbra is a saját klubjában játszik majd mérkőzéseket.

A klub új vezetőedzője, Hlavaty Tamás felismerte, hogy a norvég válogatott sikerei miatt az összes topklub figyeli a norvég sztárjátékosokat. Ez pedig megnehezíti a Vipers dolgát.

„Úgy gondolom, hogy más klubok költségvetése érdekes lehetőségeket kínál ezeknek a játékosoknak. A norvég válogatott játékosok a legsikeresebb nemzeti csapatban játszanak, és mindenki a legjobb játékosokat szeretné megszerezni” – mondta Hlavaty.

„Amikor egy jó norvég játékosról van szó, és a megy a harc a klubok között, az kemény. Jelenleg kicsit nehéz nekünk ezzel versenyezni, de azon dolgozunk, hogy fiatal játékosokat neveljünk Norvégiából, aztán majd meglátjuk. Természetesen tudjuk, milyen játékosokat akarunk, és a norvég játékosok a kezdetektől fogva mindig rajta vannak a listánkon, de a norvég sztárjátékosok jelenleg túl drágák nekünk” – mondta végezetül a korábban Mosonmagyaróváron vezetőedzőként, Ambros Martín stábtagjaként az Audi-ETO-nál is dolgozó Hlavaty.

A cikk norvég forrásra hivatkozva a daniasport.hu oldalon jelent meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában