Bővülő lehetőségek

2023.08.30. 12:39

Tizennégy szakosztállyal alakult meg a Rába ETO SE Győrben – galéria, videó

Tizennégy szakosztállyal megalakult a Rába ETO SE. Ezt sajtótájékoztatón jelentette be a klub, a város, a névadó szponzor és a Széchenyi-egyetem vezetése.

Szabó Gábor

Megalakult Győrben a Rába ETO Sportegyesület.

Fotó: Rákóczy Ádám

Az új egyesületben asztalitenisz, birkózás, cselgáncs, e-sport, futsal-futball, kyoukushinkai és shotokan karate, ökölvívás, sportlövészet, szabadidő- és futósport, teke, tenisz, tömegsport, valamint úszás kapott helyett.

Kovács János, a Rába ETO elnöke elmondta: ezzel a klubbal még egy színfolt lett Győr sporttérképén, még nagyobb felületet és lehetőséget tudnak a sportolóknak adni, akik szerencsére szép számmal vannak. Jelenleg mintegy ötszáz sportolóval kezdték meg a működést, ezt a létszámot a közeljövőben ezerre, még később kétezerre szeretnék növelni.

„Fontosnak tartottuk, hogy olyan szakosztályok is megjelenjenek szervezett formában, mint tömeg- és szabadidősport is, akik önszorgalomból, kisebb csoportokban sportoltak együtt. Nagyon sokan futnak, vízi túráznak, a Spartan Race-versenyek is nagy népszerűségnek örvendenek. A lakossági sport fontos része lesz a Rába ETO-nak, ami illeszkedik az állam Sportoló nemzet-programjához, hiszen így minél nagyobb közösséget tudunk megszólítani, a merítés is nagyobb lesz, illetve átjárhatóságot is biztosítunk a sportágak között, hiszen figyeljük, ki miben tehetségesebb” – fogalmazott az elnök, aki újságírói kérdésre hozzátette: nem kívánnak konkurálni senkivel.

„Minél több szakosztály, minél több sportoló van egy városban, annál több házi, városi versenyt lehet rendezni, és ez a rivalizálás a záloga a fejlődésnek.

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere szerint a város szempontjából kulcskérdés, hogy az ipar és az egyetem folyamatos fejlesztése, fejlődése mellett a sportot is minél magasabb szintre emeljék.

„A győri sport komoly tradíciókkal bír, az infrastruktúra is komoly fejlődésen ment az elmúlt évtizedben, ráadásul a Magyar Vilmos Uszoda hamarosan megnyílik, mellyel a vízfelület lesz sokkal több. Másfél éve jött egyébként az ötlet, hogy a Rába ETO-t létrehozzuk, rengeteg tárgyalás előzte meg azt, hogy most itt vagyunk, és bejelenthetjük az új klubot, melynek neve egyébként összeforrt Győr sportjával. Az egyetemmel szoros kapcsolatot alakítunk ki, és szeretnénk az ETO-családot összehozni” – mondta a város embere, aki szintén újságírói kérdésre úgy felelt: a város mindkét egyesületet támogatja, bárki bármit is állít vagy feltételez.

Hetzmann Béla, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója lelkesen beszélt az új klubról és az együttműködésről.

„Nagy megtiszteltetés, hogy részt vehettünk a Rába ETO-név, valamint a sportegyesület felélesztésében. Az elmúlt két év a változásokról szólt a Rába életében. A Rába Modernizációs Programban a fenntarthatóságra, a beruházásokra nagy hangsúlyt fektettünk, felívelő pályára is került a cég. Emellett arra is törekedtünk, hogy a várossal a kapcsolat tovább tudjon erősödni. Kiváló alkalom volt, hogy névadó szponzorként részesei lehetünk a patinás egyesület újbóli megalapításának” – fogalmazott a cégvezető.

Palkovics László, a Széchenyi István Egyetem kuratóriumának elnöke, a Rába Járműipari Holding Nyrt. felügyelő bizottságának elnöke is méltatta a sportegyesületet, és mindkét szervezet képviselőjeként a támogatásáról biztosította a sportolókat.

„Van valami sorsszerűség abban, hogy most itt vagyunk. Két éve a tulajdonosi szemléletváltásnak is köszönhetően a Rába elindult felfelé. Ugyanígy az egyetem fejlődése is töretlen, a hallgatói létszám folyamatosan nő, amivel együtt jár a növekvő egyetemi sportaktivitás is. Az új egyesülettel kötött stratégiai megállapodásnak is köszönhetően bővülnek a lehetőségek a sport terén is. Azt egyébként tudjuk, látjuk, hogy a hallgatói létszám növekedésével a kollégiumi hátteret és a sportolási felületeket erősíteni kell” – mondta az elnök.

A sajtótájékoztatón itt volt Tóth László, a magyar és európai dzsúdószövetség elnöke, aki bejelentette: 800 négyzetméternyi új tatamival járulunk hozzá a Rába ETO működéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában