Több mint ötszáz fős nemzetközi mezőny

2023.08.09. 09:34

Negyvenedik alkalommal rendeztek minimaratont Tatán

Holland és magyar sikerek és egy magyarkanizsai első helyezés a 40. Tatai Minimaraton és Félmaraton nemzetközi utcai futóverseny mérlege, amelyet hétvégén rendeztek meg.

Kiss T. József

A rajtpisztoly Michl József polgármester kezében dördült el. Fotó: Kiss T. József

A versenynap reggelére, szombatra már szerencsére elcsendesült és elvonult a vihar, nem volt akadálya annak, hogy Tata legnagyobb amatőr futóversenyét, a minimaraton és félmaraton futóversenyeket megrendezzék, melyeken magyar és holland sikerek születtek. A verseny során két táv – 13,5 kilométer (szintidő: 140 perc), illetve 21,2 kilométer (szintidő: 180 perc) – valamelyikét lehetett teljesíteniük a futóknak. A verseny rajtja és célja a várkanyarban volt. Michl József, Tata polgármestere köszöntőjét követően sportpisztollyal adott jelt az indulásra. A rajtvonalnál több mint ötszáz futó sorakozott fel, férfiak és nők egyéni és váltószámokban egyaránt. 

Szomorú, de mégis magasztos momentummal kezdődött az idei utcai futóverseny, már Fehér János újszászi futó nélkül. Fehér János volt az egyik, a másik pedig a tatai dr. Répássy György, akik az elmúlt 39 Tatai Minimaratonon részt vettek és lefutották a távokat, nélkülük nem kezdődhetett el a futófesztivál. János bácsi idén is készült, év elején még többször mondta, hogy elindul a negyvenedik, jubileumi Tatai Minimaratonon is. Sajnos azonban az élet közbeszólt, és Fehér János már nem tudott rajtvonalhoz állni a negyvenedik versenyén. Fontos volt neki a tatai verseny, az utóbbi években már kevesebbet futott, de a minimaratonra mindig felkészült. „Mindig többen jöttünk Újszászról, idén pedig leg­alább 40 futó jött, hogy együtt ápoljuk édesapám emlékét” – mondta el ifj. Fehér János. 

A Tatai Minimaraton és Félmaraton nemzetközivé vált, hiszen Tata testvértelepülései­ről, többek között Gerlingenből (Németország), Alkmaarból (Hollandia), Arenzanóból (Olaszország) Szovátáról (Románia), Pinczów­- ból (Lengyelország), Magyarkanizsáról (Szerbia), Szőgyénből (Szlovákia) és Dammarie-les-Lys-ból (Franciaország) is érkeztek futók. 

A díjátadó ünnepségen egy különdíj is gazdára talált. Dr. Répássy György tatai futónak Michl József polgármester adott át különdíjat abból az alkalomból, hogy a lelkes hobbifutó immár 40. alkalommal teljesítette a Tatai Minimaratont. Répássy György fel­idézte, hogyan is kezdődött a kapcsolata a minimaratonnal. Katona volt, éppen szabadságát töltötte itthon, szabadidős, hétvégi programot keresett, ekkor hallott a futóversenyről, nevezett, és lefutotta a 13,5 kilométert. Aztán, mikor már a 10–15. minimaratont is teljesítette, arra gondolt, kár lenne abbahagyni. 

Eredmények 

1–3. helyezettek: A klasszikus minimaratont a nőknél Nagy Julianna (Budapest) nyerte, 2. helyen a Tatai Footour SE versenyzője, Szekeresné dr. Bakonyi Fruzsina végzett, a 3. helyen Nagy Nóra futott be a célba. A férfiaknál a minimaratont Szabó Benjámin (Tatabánya) nyerte, 2. helyen Dombi Tamás (Kocs) végzett, a 3. helyen Balázs Levente érkezett célba. A félmaraton női győztese Bognár Csilla (Magyarkanizsa), 2. Tixe Madalena (Arenzano), 3. Kőhidi Csilla. Férfiak: 1. Tim Tesselaar, 2. Árvai Róbert (Tatabánya), 3. Gonda Levente. A női és férfi­váltószámokban a Tatai Footour SE, valamint a holland Alkmaar futói diadalmaskodtak. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában