Evezés

2023.03.08. 11:49

Száz éve avatták a győri hősi halottak emlékkövét Győrben

A Kisalföldben nemrégiben így nyilatkozott Papp Oszkár, a Győri AC elnöke: „A tanmedence mögött van egy kőtábla, melyet az első világháborúban hősi halált halt evezősöknek emeltek elődeink. Igazából nem ismerem a történetét.”

Biczó Zalán

Érdemes hát felidézni azt.

A Győri Torna Egyesület evezősosztályának telepén megható ünnepség volt 1923. szeptember 23-án. Dr. Németh Károly elnök köszöntötte a rendkívüli ülésen megjelenteket, így a város képviseletében dr. Koller Jenő várostanácsos is jelen volt. 

Az elnök a kegyelet szavaival nyitotta meg az emlékmű avatását, majd dr. Meixner Ernő méltatta az első világháborúban elesett hősök emlékét. A GYTE száztizenöt tagja közül a háború kitörésekor kilencven vonult hadba és huszonketten haltak hősi halált. 

A díszes műkő keretes tábla Réthy Gyula kőfaragómester munkája. Eredetileg a Rába-parton, a várfal tövében állították fel az első világháborúban meghalt sportolók emlékére készült Hősök emléktábláját. Az emlékműre koszorút helyezett el a Hungária Evezős Egylet, a győri helyőrség és a főreáliskolai Ruby Csónakázó Kör is. 

Az emléktáblán az elesett katonák neve olvasható, kiegészítve – kutatásaim alapján – a fellelhető foglalkozással: dr. Kellner József ügyvéd, az evezősosztály művezetője; Szőgyi László főreáliskolai tanár; dr. Reichenfeld Rezső, az evezős­osztály titkára, ügyvéd; Csillag Gyula, a Kisbér-Füzitői Egyesült Gyárak Rt. tisztviselője; Czigler János, a Győr Városi és Megyei Takarékpénztár tisztviselője, városi képviselő; Gold Gyula, a győri Fiú Felsőkereskedelmi Iskola oktatója; Gunyhó János; Gyulai Antal, a Benes Testvérek cég tisztviselője; Harmat Lajos, a Győri Magántisztviselők Otthona tisztviselője; Haut Rezső vagongyári tisztviselő; Holló Lajos; Karsay Elek segédmérnök; Keszey Imre műegyetemi hallgató; Meixner Lőrinc; Németh Antal; Rosenkrantz Nándor tánctanár; Róth Emil vagongyári mérnök; dr. Sághy Imre; Schnabel Lipót vagongyári mérnök; Szaltzer József piskótagyári képviselő; Turcsek Tádé főreáliskolai tanár; Wottitz Róbert. 

Az emlékkövet az 1990-es években a Duna-parti evezőstelep tanmedencéjének északi oldalára helyezték át, így 2018-tól felújítva a Kálóczy téri sétaútról – a révfalui hídhoz közeli részen – napjainkban is megtekinthető. 

Az emlékkőnek otthont adó csónakház az év végére teljesen megszépül. Fotó: Csapó Balázs

A Kálóczy téri sétányról napjainkban is látható az emlékkő.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában