Gyűjtés

2023.02.22. 06:56

Bátyja lett a donorja - Transzplantáltak versenyére tart a soproni Varga Krisztina

A szervátültetettek, szervátültetésre várók és dializáltak idei tollaslabda kvalifikációs versenyén két férfi és két női versenyző, köztük a soproni Varga Krisztina szerzett kvalifikációt az áprilisi szervátültetettek világjátékára Ausztráliába. Anyagi híja viszont még van annak, hogy Krisztina képviselhesse hazánkat.

Bella Violetta

Krisztina azt reméli, hogy sikerrel képviselheti hazánkat, ha összegyűlik a pénz.

Varga Krisztina 2015-ben kórházba került, ismeretlen eredetű lázzal. Fél évet ott töltött, mire rájöttek, hogy baktérium támadta meg a tüdejét és az immunrendszerét. Mivel csak csontvelő-transzplantációval lehetett orvosolni a gondot, bátyja lett a donorja. 

– A megmaradt immunrendszeremet kemoterápiával megölték. A bátyám vérét tíz napig kezelték, majd az ő vérkészítményét infúzióban megkaptam. Steril szobában voltam 3 hónapig és egy évig kilökődésgátlót is kellett szednem. 

Kijutni Ausztráliába, ez a cél. Krisztina a kosárlabdát váltotta tollasra transzplantációja után, és szép sikereket ért el azóta.

A sopronkőhidai büntetés-végrehajtási intézményben helyezkedett el. 

– Egy transzplantált ott dolgozik, ahol szeret, mert megtapasztalta, hogy drágább az élet annál, hogy rossz helyen töltse. Szeretem a munkahelyemet, mert nagyon jó csapattal dolgozom. 

Korábban Krisztina kosárlabdázott, de kontakt sport a transzplantációt követően többé szóba se jöhetett. – Amikor benn voltam a klinikán, a párom a kórházban talált egy szervátültetett sportszövetségi riportot és megmutatta. Kértem, nézze már meg, milyen sportok vannak. Sorolta, és volt köztük tollas. Gondoltam, kipróbálom. 

Így ütőre váltotta a labdát. Amikor a sportegyesület találkozót hirdetett, párja biztatására elment és megismerte a Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyei traszplantáltakat. 

– Úgy jöttem haza, hogy én ezt szeretném csinálni. Kerestem egyesületet, edzőt és mindennap játszottam, hol férfival, hol gyerekkel, hol balkezessel, hogy minél kiszámíthatatlanabb legyen a játékom. Amikor először indultam a magyar bajnokságon, kikaptam. De szép lassan egyre jobb lettem. 

A Magyar Transzplantáltak Kulturális és Sportegyesülete szervezte a szervátültetettek, szervátültetésre várók és dializáltak idei tollaslabda kvalifikációs versenyét, amin két férfi és két női versenyző – köztük a soproni Varga Krisztina – szerzett kvalifikációt az áprilisi szervátültetettek világjátékára Ausztráliába. Sokáig úgy tűnt, hogy minisztériumi támogatás hiányában ezúttal nem lesz magyar küldöttség, de végül az országos szövetség komoly támogatást kapott, s így lehetővé vált 32 sportoló versenyeztetése. Egy fő kiutaztatása 1,5–1,6 millió forintba kerül, és ebből 400 ezer saját erőt kell a sportolónak vállalnia, illetve a kint léttel járó egyéb költségeket, mint mondjuk az étkezés. Ehhez kér segítséget Krisztina, aki reméli, hogy sikerrel képviselheti hazánkat, ha összegyűlik a pénz. 

– Április 17-én lenne az első meccsem Perth-ben, nagyon izgulok – mondja. 

Hosszú távon pedig edzői álmokat dédelget. 

– Szeretném egyszer én is átadni ezt a tudást transzplantáltaknak. Nagy álmom, hogy a tollaslabdaedzőit elvégzem. A női párom budapesti, ezért néha fel kell utaznom. Ilyenkor mindig előbb megyek, hogy beülhessek tanulni a gyerek- edzésekre. Ott jegyzetelek, mint egy kisdiák. 

Támogassa Krisztinát!
Aki szeretné támogatni Krisztinát álmai elérésében, megteheti a Szervátültetettek Győr-Moson- Sopron és Vas Vármegyei Egyesülete 10404735-50526951-65891004-es bankszámláján keresztül, Varga Krisztina nevét feltüntetve. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában