Labdarúgás

2022.05.21. 15:26

Amerikában is győrszentiváni szívvel

A kétezres évek elején-közepén két amerikai futballistája volt a Győrszentivánnak. A testvérpár mindkét tagja, John, illetve Steven Czifrik is helyi gyökerekkel rendelkeztek apai ágon, de nem beszéltek magyarul, amikor megérkeztek kis hazánkba. Azóta már mindketten újra az Egyesült Államokban élnek. John Czifrik nyilatkozott a szívet melengető történetükről.

Papp Győző

John Czifrik kék fehérben

"Milyen családi, rokoni szálak fűznek Győrszentivánhoz? – kérdez vissza. – Apukám, Czifrik Miklós Szentivánon született, a szüleivel 1956-ban menekültek el Magyarországról. Él még néhány rokonunk otthon Budapesten, valamint a Nógrád megyei Szécsényben. Nagyon sok ismerőst és barátot szereztem viszont Szentivánon az egykori csapattársak közül. Szívesen említem meg Czuppon Peti nevét, de másokkal is tartom a kapcsolatot."

A teljesség igénye nélkül sorolja a neveket a becenevükkel együtt: Orbán Attila (OT), Tamasics János (Dzsigo), Stummer András (Dudva), Kulicsko Ákos (Kuli), Pukler Antal (Rüstü), Czuppon Dezső, Pertl Péter (Pullo), Kulicsko Norbi és Beider Attila.

"Az apukámtól örököltem a futball szeretetét. Ahol felnőttem Amerikában, ott nem volt foci, az apukám alakította meg az első ifjúsági csapatot, hogy a bátyámmal együtt tudjunk hol futballozni. Ő volt az első edzőm. A nagypapámtól is kaptam útravalót, úgy tudom, ő 1956-ig ismert kapusnak számított Szentivánon, ahol az apukám kisgyerekként a labdát szedte a mérkőzéseken. Ő is sokat és sokáig játszott itt, Amerikában. Elmúlt hetvenéves, amikor abbahagyta a labdarúgást. Ahogy említettem, az apukám terelt engem a futball felé, amit egy igazi ajándéknak tekintek. Más sportokat is űztem, de nem volt nehéz a választás, mert a focit imádtam."

Egyetemistaként került hazánkba, és akkor kezdett futballozni Győrszentivánon.

"Ebben az időben, egészen pontosan 2003-ban, volt lehetőségem eltölteni egy szemesztert Győrben. Volt kapcsolatom a szentiváni futballcsapathoz, és így igazoltam a hozzájuk, a megyei bajnokságban szerepeltünk. Szerencsére jól ment a játék, gyorsan be tudtam kerülni a nagycsapatba. Élénken emlékszem, az első edzésem fagyott, havas, kemény edzőpályán volt. Ahol mi lakunk Amerikában, hidegebb idő van és több a hó, mint otthon, de télen csak fedett csarnokban játszunk. Nekem éppen ezért furák voltak ezek a körülmények. Edzés után mentünk be az öltözőbe, és Lajos bácsi rumos teával várt bennünket. Nagyon jól éreztem magam Szentivánon, szerettem ott játszani, jó volt a társaság. Mindig szívesen gondolok erre az időszakra."

Annál is inkább, mert ekkor és innen választott magának feleséget.

"Győrben az egyetemen, a könyvtár előtt találkoztam Ildikóval, ott ismerkedtünk meg. A kapcsolatunk szerelemmé alakult, egyre több időt töltöttünk együtt. A Laposon is – teszi hozzá nevetve. – 2007-ben jöttünk Amerikába. Napjainkban is futballozom egy öregfiúk- és egy kispályás csapatban is. Sok lehetőség van a játékra elég színvonalas amatőr bajnokságok keretében. Két lányunk van: Emma nyolcéves, Nóra pedig hamarosan négy lesz. Az idősebb lányom focizik egy U8-as csapatban, ahol én vagyok az edzője."

John Czifrik jelenleg egy szoftvercégnél és egy nemzetközi sportutazással foglalkozó irodánál dolgozik. Bár szabadkozik, hogy nem tökéletes a "magyarja", sokan cserélnének vele, ha ilyen szinten tudnának egy idegen nyelvet.

"Amerikában csak akkor hallottam a magyar szavakat, amikor az apukám beszélt a nagyszüleimmel. Én már Magyarországon kezdtem megtanulni a nyelvet. Azelőtt nehéznek találtam, de mindenképpen el akartam sajátítani, hogy tudjak beszélni magyarul. Nagyon szurkolok a labdarúgó-válogatottnak, amikor tudom, meg is nézem a meccseit. Jó volt látni a 2016-os és 2020-as Európa-bajnokságon is. Láttam a Fradit a Bajnokok Ligájában, figyelem az NB I-et és persze a megyei focit is a Kisalföldben. Különös tekintettel a Győrszentivánra."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában