Múzeumok éjszakája

2024.06.23. 16:06

Ritka kincseket mutattak be az éjszakában Sopronban

Idén is csatlakozott az idei Múzeumok Éjszakájához a Soproni Múzeum valamennyi kiállító tere. A Macskakő Gyermekmúzeum ezen az éjszakán edzőteremmé vált, a Múzeumnegyedben pedig olyan ritka kincseket mutattak be, mint Széchenyi István halálakor viselt öltözete vagy a 160 éves panorámafotó Sopronról.

Papp Fanni

Fotó: Szalay Károly

Évente egy estére országszerte életre kelnek egy éjszakára a kiállítóterek a Múzeumok Éjszakáján, melynek keretében meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat. Az kezdeményezéshez a Soproni Múzeum -  amelyet idén Az Év Múzeuma 2024 címmel is díjaztak -, kiállítóhelyei is csatlakoztak, A Múzeumnegyedben, Macskakő Gyermekmúzeumban, Központi Bányászati Múzeumban, Lenck-villában és Tűztoronyban tematikus tárlatvezetések és előadások mellett, zenei programok is várták az érdeklődőket.

A Macskakő Gyermekmúzeum gombfoci-edzőteremmé vált ezen a napon, ahol az érdeklődök többféle asztalon próbálhatták ki a sportot, de Inczédi Gergely egy mini-tárlaton is bemutatta a relikviáit.

A Múzeumnegyedben többek között bemutatták Széchenyi István halálakor viselt öltözetét, ami a Soproni Múzeum egyik legjelentősebb tárgyegyüttese. Dr. Kelemen István előadásából az is kiderült, hogy az értékes relikviák hogyan kerültek a nagycenki családi sírboltba, milyen viszontagságokon mentek keresztül, és miként sikerült megmenteni azokat a teljes enyészettől. 

A tárlatvezetések és zenés produkciók mellett a látogatóknak bemutattak egy majdnem 160 éves nagyméretű panorámafotót is egy kamarakiállítás keretében, amely képet ad arról, hogy az újkortól a 20. század közepéig hogyan változtak a látképek és a városképek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában