Fényshow, táncbemutató

2024.05.12. 12:30

A Fertőrákosi Barlangszínház Szent Iván-éji programja

Fényshow, táncbemutató, borkóstoló, kórusuk fellépése, kiállítás és sok meglepetés kíséri a Fertőrákosi Barlangszínház produkcióját Szent Iván-nap éjszakáján.

Bódvai Ildikó

Forrás: prokultura.hu

A Fertőrákosi Barlangszínház programja keretében a Soproni Szimfonikus Zenekar a Csíki Kamarazenekarral közösen ad ízelítőt a 200 éve született Anton Bruckner szimfonikus műveiből. Fellép továbbá a soproni Kórus Spontánusz és a budapesti Prelude vegyes kar.

Csíki Kamarazenekar Kóczán Péterrel:

A Barlangszínház egészen különleges atmoszférájú, a maga nemében egyedülálló színházi és koncert-helyszín. Olyan miliővel bír, amely a nyári fesztiválok helyszínei közül egyedülálló és kiemelkedő. A kőfejtő belső tereiben a természet és az ember által létrehozott megrendítő erejű, monumentális enteriőr nyújtja a hátteret az előadásokhoz. 

 

A romantika századában alkotó Anton Bruckner különleges helyet foglal el a zenetörténetben: sokak szerint Beethoven után ő a szimfonikus zene legjelentősebb megújítója, szimfóniái a jövőbe mutatnak, és a mai napig izgalmas kérdéseket feszegetnek.

Elismert orgonaművész volt, és a Bécsi Konzervatórium professzoraként tanított, improvizációs képességeivel lenyűgözte közönségét, de későn induló zeneszerzőként szembement mindennel és mindenkivel, harcolt a zenéjéért, és csak hatvanévesen, halála előtt 12 esztendővel érte el, hogy értékeljék. I. Ferenc József császár a Ferenc József-rend lovagkeresztjével tüntette ki és művészi ösztöndíjban is részesítette.

Csak az utókor értette meg igazán jelentőségét, tehetségét, a műfajra gyakorolt kitörölhetetlen hatását. Munkássága máig is hat, a klasszikus zene legjelentősebb megújítói között tartják számon és hatása messze túlmutat századokon. Volt, aki azt mondta róla, olyanok a szerzeményei, mintha a Duna partján állnánk és hallani közben a vizet, az áramlást. A soproni szimfonikusok ezen a délutánon tiszteletére az I. szimfóniájának részleteivel kedveskednek a nézőknek. 

Mindemellett lesz borkóstolás – természetesen a Bruckner-borászattal –, tartanak fényshow-t a Szent Iván-éjre gondolva, jönnek tűzzsonglőrök, kiállítás nyílik azokat a nőket bemutatva, akik fontos szerepet töltöttek be a zeneszerző életében, és egy nagyon különleges táncbemutatót tart a Sopron Balett Herkules (Héraklész) címmel – a koreográfia középpontjában itt is a tűz áll. Az est zárásaként fellép a soproni Kórus Spontánusz Kocsis-Holper Zoltán és a budapesti Prelude vegyes kar dr. Kabdebó Sándor vezényletével.

A bayreuthi Liszt-napok meghívására augusztus 10-én és 11-én a német fesztiválvárosban is előadhatja Bruckner I. szimfóniáját a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar. Ezt követően augusztus 19-én, a Puccini 100 – Piknik 35 gálakoncerten hallhatja őket újra a hazai közönség a Fertőrákosi Barlangszínházban.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában