Koncertszínházi előadás

2024.03.11. 07:20

Petőfi Sándor után kapta a nevét Zámbori Soma - Győri fellépése kapcsán beszélgettünk a színésszel + Videó

Kilenc könnyűzenei versfeldolgozást hallhatott kedden a győri diáksereg a Győri Nemzeti Színházban. Petőfi Sándor forradalmi lelkülete, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő ereje, valamint a költő alakja is megelevenedett a színpadon. Petőfi Sándort Zámbori Soma alakította, aki a Kisalföldnek arról is mesélt melyik a kedvenc verse és hogyan kapcsolódik a névválasztása a költőhöz.

Simon Roberta

Fotó: Jakab Anita

A Szabadság szerelem - Petőfi 200 - című koncertszínházi előadás idén újra országjáró körútra indult, amelynek második állomása volt Győr. A Petőfi versek közül kilencet népszerű könnyűzenei előadók dolgoztak fel, a saját stílusukban. 

Húsz év korkülönbséggel is Petőfit alakítja Zámbori Soma színész, szinkronszínész a Szabadság szerelem koncertelőadásokon.
Fotó: Jakab Anita

Szendrey Júlia szerepében Bánovits Vivianne tűnt fel, míg Petőfi Sándort Zámbori Soma alakította. A The Biebers 1848-as dalával állt színpadra, míg Trap kapitány és a Tha Shudras a közismert Szeptember végén című költeményt zenésítette meg.

A fellépés előtt néhány művészt elkaptunk egy rövid interjúra, amiben győri élményeikről és Petőfi verseinek fontosságáról is beszéltek a kisalfold.hu kamerájának.

Zámbori Soma édesanyja nagy kedvelője volt Petőfi Sándor költészetének, így hát nem volt kérdés milyen nevet választ a fiának.
Fotó: Rákóczy Ádám

Zámbori Soma neve sokaknak ismerős lehet, hangja pedig még inkább, ugyanis számos alkalommal szinkronizálta Ashton Kutchert, Paul Bettanyt, Ryan Goslingot, Woody Harrelsont és Justin Timberlake-et is. Leginkább a Psych – Dilis detektívek című sorozat Shawn Spencerének és a Hősök című sorozatból Sylar szinkronhangjaként ismert.

- Szeretem a várost sokat járok Győrbe, főként két nagyon jó orvos miatt. A kisfiamat sajnos sokszor műtötték, de a győri tornákon is rendszeresen részt vettünk - kezdte Zámbori Soma győri emlékeinek felidézésével.

A színész több mint tíz évvel ezelőtt állt már a Győri Nemzeti Színház színpadán, akkor is mint vendégszereplő.

- Nagy feladat Petőfi Sándor karakterét bemutatni, azért is mert 20 évvel idősebb vagyok mint a költő - mondta nevetve Soma. - Igyekszem fiatalos energiákkal megeleveníteni a színpadon - tette hozzá.

-Nagyon bírom Petőfit, azért is kaptam a Soma nevet, mert édesanyjám kedvenc költője volt. Több alkotás is van, amit Petőfi Sándor unokatestvére, Orlai Petrics Soma festőművész készített. A nyelvújítás után találták ki Kazinczyék ezt a nevet a Kornél magyarítására. Így összevetve mindent, kaptam meg a Soma keresztnevet - árulta el a szinkronszínész.

Videó

Zámbori Soma ugyan tiszai gyerek, mégsem szereti a Tisza című verset. - Szerelmes verseit kedvelem, főleg a rövideket, de gyakran olvasok a tájleíró költeményei közül is. Az apostol az egyik kedvencem, illetve az elbeszélő költeményei, de mondtam már a János Vitézt is. Illetve nagyon szeretem a levelezéseit, amikor Erdélyben járt és Arannyal üzengetett - emelte ki.

Zámbori Soma két-három évvel ezelőtt egy Petőfi esttel is előrukkolt, akkor és ott ásta bele igazán magát a költő munkásságába.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában