Évtizedes hagyomány

2023.12.19. 20:57

A betlehemi láng útja - Mosonmagyaróváron és Győrben is át lehet venni a tüzet

Mosonmagyaróvár után Győrben is át lehet majd venni a tüzet, amely egyenesen Jézus születési helyéről érkezett.

Bella Violetta
Pillar Jarayseh jóvoltából sikerült a háborús helyzet ellenére mégis elhozni a betlehemi lángot, ami a győri otthonokba is eljuthat. Fotó: kerknet.de

Évtizedes hagyomány, hogy a cserkészek elviszik a betlehemi békelángot a volt szocialista országokba. Osztrák földön alakult ki a szokás, a hagyományt 1986-tól felső-ausztriai cserkészek karolták fel. Azóta évről évre egy-egy felső-ausztriai kisgyerek, aki abban az évben valami kiemelkedően jót cselekedett, viszi a lángot Betlehemből Linzbe vagy Bécsbe, ahol aztán átveszik az egyes országok cserkészküldöttségei, és viszik lámpásokban közösségeikhez. 

Ahogy arról a Magyar Kurír katolikus hírportál beszámolt, az idei advent különös helyet tölt be a betlehemi békeláng útjának történetében. Már a Covid-járvány idején kiderült, hogy kihívássá tud válni a láng és a hordozását kiérdemlő békefénygyermek útja Betlehemtől az osztrák fővárosig. Idén a háború miatt annak a lehetősége is felmerült, hogy nem betlehemi lesz a békeláng. A jóakarat és a békébe vetett hit Isten segítségével azonban csodát tett: egy 12 éves helybeli keresztény kislány, Pillar Jarayseh Betlehemben a Születés bazilikájának örökmécseséről átvette a lángot a lámpásába. Innen kerülő úton, Ammanon keresztül felnőttek kísérték a lángot Bécsbe, és ott vette át az idei békefénygyermek, a tízéves Michael Putz Steyr­ből. Linzből a Romániai Magyar Cserkészszövetség küldöttsége hozta el Budapestre, illetve az Európai Cserkészszövetség kezdte osztani Mosonmagyaróváron és környékén. 

Forrás: kerknet.de

A győri 708. Sz. Rómer Flóris Cserkészcsapat idén célként tűzte ki, hogy minél több győri család otthonába eljuttassa a betlehemi békelángot, ezzel még meghittebbé téve a karácsonyt. Az átadás december 23-án 16–18 óra között lesz. Templomaik környékén a következő területeken házhoz is tudják vinni a cserkészek a lángot: Belváros: Duna–Rába–Aradi vértanúk útja–Szent István út–Tarcsay Vilmos utca által határolt terület. Révfalu: Kálóczy tér–Szövetség utca–Dózsa György rkp.–Széchenyi híd által határolt terület. Pinnyéd: Fő utca és Őzike utca által közrefogott terület. Kisbácsa: Külső Bácsai út–Csalogány utca–Sövény utca–Dombhát utca által határolt terület. Aki szeretné otthonában fogadni a lángot, iratkozzon fel a sekrestyében a jelentkezési lapra. Kérdés esetén a [email protected] e-mail-­címen, illetve a +36-30/420-5155-ös telefonszámon lehet érdeklődni Kalász Dóránál. 

A 459. Sz. Győry Vilmos Evan­gélikus Cserkészcsapattól az Öregtemplomban és a nádorvárosi újtemplomban a 16 órási istentiszteletek keretében lehet hazavinni a lángot. Pannonhalmán a Gyümölcsoltó Boldogasszony-templomban holnap a 18 órás vesperás alkalmával lehet kapni a lángból. 

Forrás: kerknet.de

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában