kisalfold.hu videó

2023.11.12. 16:41

Csingis lovasok vonultak a halászi búcsúban - fotók

A templom és a falu védőszentje, Szent Márton tiszteletére tartott búcsún szép hagyománya van a csingis lovas felvonulásnak, melyre ezúttal is hatalmas tömeg volt kíváncsi.

Mészely Réka

A halászi templom védőszentje Szent Márton, aki Magyarországon, főleg a középkorban kiemelkedően nagy tiszteletnek örvendett. Emlékére búcsút szerveznek minden évben ilyen tájt. A búcsú nagymiséjét követően a Halászi Hagyományőrző Egyesület néptánccsoportjai ropták a talpalávalót. A Majorné Süli Tímea vezette iskolás és óvodás csoport is bemutatkozott a nagyközönség előtt.

Közben indult a lovas bandérium felvezetésével, négyes lófogattal a csingis lovas felvonulás. A csodás őszi időjárás is kedvezett a programnak, óriási érdeklődés kísérte a lovasokat. Szép hagyomány, hogy a lovakat rózsákkal, szalagokkal, füzérekkel, csengőkkel gazdagon díszítik. A fogatok ellátogattak a helyi vendéglátóhelyekhez, ahová búcsúi koszorút vittek és frissítőkkel várták az érkezőket.

– Feledésbe merült, hogy honnan is ered ez a szép hagyomány, melyhez hasonló csak Franciaországban fordul elő. A gyerekek és a szülők nagy lelkesedéssel készítették el a díszeket krepp- és zsírpapírból. Az első fogaton vonultak a puhabok, akik most váltak felnőtté. Régen ezek a legények egészen a felvonulásig fél bért kaptak, ám ezt követően járhattak udvarolni, kocsmába, a munkában teljes bér járt nekik. A fiúk kalapjukon piros-fehér díszt viselnek, rozmaringággal – tudtuk meg Galgóczi Attila egyesületi elnöktől, aki megjegyezte: még az első és második világháború idejéről is maradtak régi felvételek, ezek tanúsága szerint akkor sem maradt el a felvonulás, csak jóval szerényebb körülmények között tartották. Egyébként a gazdasági helyzet mindig éreztette hatását. 

A környéken sokan ismerik és várják a díszes lovasokat. 

Az egyesületi elnök büszkén mondta, hogy a helyi iskola is méltón őrzi névadója nevét. A búcsú előtti pénteken megemlékeztek Szent Mártonra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában