kisalfold.hu videó

2023.11.10. 13:41

A könyv ünnepe Győrben: Zalán Tibor költő, író, drámaíró kapta az Alkotói Díjat - fotók, videó

Zalán Tibor József Attila-díjas költő, író, drámaíró, dramaturg vehette át a Győri Könyvszalon Alkotói Díját a péntek délelőtti megnyitó ünnepségen dr. Dézsi Csaba András polgármestertől és Rózsavölgyi Lászlótól, az önkormányzat oktatási, kulturális, Sport és Turisztikai bizottságának elnökétől. A díjazott szövegeiből Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes adott ízelítőt.

Barki Andrea

Zalán Tibor

Dr. Dézsi Csaba András polgármester megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy a városban élők lelkében óriási igény van a kultúrára.

Rendkívül nagy öröm számomra, hogy több mint harminc győri szerző vesz részt művével a rendezvényen, ami sokkal több mint egy könyvkiállítás. Ez a könyv ünnepe

– szögezte le a polgármester beszédében.

Az idei év alkotói díjának tulajdonosa nem először állt ünnepelve a Győri Nemzeti Színház színpadán, ahol már egy drámaírói díjat átvehetett régebben és a közelmúltban játszották is egy darabját. Zalán Péter az elismerés átvételekor elmondta, szívesen jön Győrbe, mert a város csak jót adott neki.

Én hazajövök ide. Nincs félelem bennem, hogy valaki leüt az utcán hogy rosszat írok

– jegyezte meg tréfásan az alkotó, akit ugyancsak ebben a városban részesítettek Radnóti-díjban is.

– Részben génekben megbúvó örökség, nem kis részben viszont írói és emberi kvalitás dolga, hogy Zalán Tibor ilyen sokrétű és termékeny, számos műfajban és műnemben megtalálja a hangját, amely divatoktól, irányzatoktól, izmusoktól, érdekcsoportoktól, megfelelésektől és elvárásoktól függetlenül hol komolyan beszél, hol önfeledten játszik, hol líraian cseng, hol harsányan kiált, hol bölcsen dörmög, hol érvel, hol megfed, hol boldogan áradozik, hol vigasztalhatatlanul zokog. És miközben álhatatosan és únhatatlanul változik, összetéveszthetetlenül egyéni marad – írta az ünnepeltről Benedek Szabolcs a méltató sorokat.

A 22. győri könyvszalonon nem csak Zalán Tiborral találkozhatunk a három nap során. Hét helyszínen közel 120 program várja az érdeklődőket. Számos neves írót ismerhetünk meg személyesen vagy a pódium beszélgetéseken, a kiadók pedig kedvezményekkel kínálják legfrissebb könyveiket. A színpadon egymást váltják a darabok, köztük lapunk csütörtöki címlapjának cikkei közül kihúzott témákból frissen megírt és megrendezett drámák. A szervezők gondoltak a gyerekekre is. A Generációk Háza a Mesekuckóba olvasnivalókkal, játékokkal várja a legfiatalabb könyvkedvelőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában