Művelődés

2023.10.05. 19:01

150 éves a Liszt központ Sopronban

150 évvel ezelőtt, 1873. január 11-én ünnepélyes keretek között nyitották meg a mai Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központot Sopronban.

Kisalföld.hu

Az 1870-es évek elején a soproni polgárok szükségét érezték annak, hogy színvonalas társasági életet éljenek, ehhez azonban megfelelő épületre volt szükség. A Soproni Kaszinó Egyesület vezetősége helyesen mérte fel ezt az igényt, és elhatározták, hogy felépítik a Kaszinó épületét, amelynek átadására 150 évvel ezelőtt került sor.

 

1942-ben a helyi magyar egyesületek létrehozták a Soproni Magyar Szövetséget. Mivel egy szövetség nem vehet meg egy épületet, részvénytársasággá alakult, megvásárolta a palotát, és bérbe adta a Kaszinó Egyesületnek. Homlokzatára ekkor került fel a Magyar Művelődés Háza felirat.

A név - a MAGYAR MŰVELŐDÉS HÁZA - a hagyományok által megszentelt elnevezés. Nem csak azért, mert ma is ez olvasható́ a homlokzatán. Városunk történetének olyan időszakára emlékeztet, amely szinte felér az 1921. évi népszavazással.

A ház 150 éve hűen szolgálja a város művelődésének ügyét. A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ünnepi programokkal ünnepli az évfordulót. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában