A Szép, az Igaz, a Jó

2023.09.22. 12:14

Ars Sacra Fesztivál Szilban: Ismeretlen Ismerősök - Az Isteni Megváltó Leányai - fotók

Az Ars Sacra Keresztény Művészeti-Kulturális Fesztivált országosan tizenhetedik, Szilban a harmadik alkalommal rendezték meg kedden. A program célja a szakrális művészeti alkotások és előadások legjobbjainak segítségével bemutatni a Szépet, az Igazat és a Jót.

Vámos Annamária

Fotó: Vámos Annamária

Az Ismeretlen Ismerősök nevet viselő a Csornai Múzeum munkatársai és a Zárdamúzeum működtetője, Lengyel Oszkárné által szervezett színvonalas rendezvény az Életmód Egyesület Vadvirág Énekkarának rábaközi és szili dalcsokrával kezdődött.

Aszt Ágnes régész-muzeológus a „Megváltós nővérek a Rábaközben” című előadását hallgathatták meg az egybegyűltek. A rendet 1849-ben Eppinger Erzsébet, Mária Alfonza anya alapította Niederbronnban, Strasbourg közelében, ami Magyarországon vármegyénkben terjedt el leginkább Sopron központtal. A Rábaköz szívében Csornán telepedett meg először az Isteni Megváltó Leányai szerzetesrend. 1876-ban elemi iskolát hoztak létre, amit egy óvoda, egy internátus, később pedig egy polgári leányiskola követett. Szilban 1902-ben kapta meg elismerését az elemi iskola, majd Kapuváron is megjelentek. A muzeológus beszélt a Megváltós nővérek kórházi segítő munkájáról is. Gondoskodó, ápoló, tanító ténykedésükről nem lehetett elég szót ejteni.

Balázs Lívia néprajzkutató „Az apácamunkák hatása a népművészetre” című előadásában a kedvesnővérek sajátos tevékenységi köréről beszélt, ami azokat a díszítő jellegű alkotásaikat foglalja össze, amelyben a devóció, avagy a szentek iránti felajánlás, hódolat, tisztelet fogalma megjelenik. Ezek kézműves munkáikban voltak fellelhetőek, amelyek az egyéni áhítat gyakorlását szolgálták. Olyan technikákat alkalmaztak, mint hímzés, tűfestés, polion díszítés, vagyis sodort fémszálakból, bársonyból, selyemből, gyöngyökből ékkövekből, üvegpasztából készült plasztikus díszekkel ékesítették a szentképeket. Az előadó a térségünkben fellelhető módszerekkel készített tárgytípusokról is beszélt.

A rendezvény meghívott vendégei az Isteni Megváltó Leányai szerzetesrend kedvesnővérei voltak. „Miféle szerzet vagyunk mi?” témakörben bizalmas kerekasztal beszélgetés keretein belül a résztvevők képet kaptak a nővérek munkásságáról, rendbe való belépésüknek történetéről, mindennapjaikról és megannyi szívet melengető történetről.

Kiss Mária Teréz házfőnök nővér és Kurali Mária Dominika vikária nővér beszéltek Istenhez, Jézushoz fűződő viszonyukról. Olyan mély gondolatébresztő kérdéseket válaszoltak meg, hogyan élhetnek közösségben egyéni, bensőséges kapcsolatban jegyesükkel, Jézussal, aki mindannyiuknak ugyanaz. Beszéltek a nővérré válás folyamatáról, a kedvesnővérek születési nevéről és a rendben kapott nevük választásáról.

A beszélgetést áthatotta a vidámság, a bizalom, a kedvesség, és a nővérek életét hallgatva az idősebbekben a szili Isteni Megváltó Leányaihoz fűződő, gyermekkori történetek sejlettek fel, és egymásnak adva a szót, meghatódva osztották meg emlékeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában