Vígjáték készül

2023.07.26. 12:47

Tata vonzza a filmstábokat

Filmesek lepték el a napokban Tatát. Ezúttal nem bemutatót tartottak, hanem stábok, filmgyártók jelentek meg a várudvarban és a múzeumban.

Kiss T. József

Az elmúlt hétvégén sorakoztak a filmes kamionok a tatai Várkanyarban. Fotó: Kiss T. József

Július 19–25. között a tatai várkanyarban kamionok, nagy teherautók sorakoztak, az arra járók láthatták, hogy kellékeket, berendezéseket szállítottak. 

Az tény, hogy a városnak van valamiféle filmes vonzereje, hiszen az elmúlt száz esztendőben több mint száz játékfilm sok jelenetét vették fel itt. A film- gyártók most négy napot jelöltek ki forgatásra. Július 19–20-át, valamint július 22-ét és 24-ét, amikor a jeleneteket rögzítették. 

Sűrűn egymás után gördültek a fő várkapu elé a többnyire sötét színű autók, amelyekből valószínűleg a színészek léphettek elő. Fényképezni, filmezni természetesen nem lehetett. Elkezdődött a forgatás, majd rövidebb-hosszabb ideig fegyverropogás hallatszott. 

A forgatások idején, jellemzően 7–19 óra között a múzeum és a várudvar zárva tartott. Vasárnap lehetett sétálni, nézelődni vagy futni a vár tövében, még az előhagyott filmkellékeket, technikákat is meg lehetett nézni. Lapunk munkatársai ottjártukkor többek között egy korabeli temető sírjait láthatták. 
Úgy tudjuk, más magyarországi településeken is vesznek fel jeleneteket az alkotáshoz. 

Napokig tartottak a felvétel munkálatai a várudvarban.  Fotó: Kiss T. József

A forgatások idejére kicsit felborult a tatai Kuny Domokos Múzeum és Vármúzeum megszokott látogatási rendje. A múzeum mindent megtett azért, hogy tájékoztassa a közönséget, online és hagyományos print formában egyaránt. 

Cserteg István filmes szakember, filmkutató elmondta, száznál is több alkotás készült Tatán száz év alatt, a város filmes vonzerővel rendelkezik. 

Az eddigi kutatások szerint már 1917-ben készültek itt jelenetek. 1922-ben filmes fővárosként írtak a településről a lapok. Állították, hogy itt minden helyszín létezik a forgatásokhoz, míg más országokban ezeket külön kell megépíteni. Manapság folyamatosan érkeznek ide a nemzetközi és magyar produkciók. Augusztusban a hírek szerint magyar ifjúsági filmet forgatnak majd Tatán. 

Mi készül?
A készülő filmről hivatalosan a helyszínen szinte semmit nem lehetett megtudni. Lapunk más forrásból úgy értesült, hogy egy akcióvígjáték egyes jeleneteit vették fel Tatán. 
A KEMMA információi szerint J. J. Perry új filmjének jelenetei játszódnak Tatán. Előzetesen azt közölték, hogy a The Killer’s Game jeleneteit forgatják a várnál, amiben több Marvel-főszereplő is feltűnik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában