kisalfold.hu podcast

2023.06.09. 06:25

Én csak a szívemmel látok címen könyvet írt Sáfrányné Kobli Íris - Hallgassa meg!

A könyvhéten már találkozhatnak a látássérült győri szerző első kötetével, melyet podcastunk mutat be.

Bella Violetta

Pió Márta, Sáfrányné Kobli Írisz és Bella Violetta - Fotó: Csapó Balázs

Én csak a szívemmel látok címen könyvet írt Sáfrányné Kobli Írisz, melyben beszámol arról, hogyan küzdött meg betegségével, és annak rengeteg mellékhatásával, és hogyan tanult meg önálló életet élni látássérültként. Podcastunkban a szerző és Pió Márta, a kötet szerkesztője mesélt arról, mi mindenben hoz újdonságot a kötet, melyet pénteken, a könyvhéten mutatnak be.

Hallgassa meg itt!

A szüleimnek döntést kellett hozniuk kiskoromban, hogy meghalok, vagy élek, de megvakulok. Volt amikor nehezteltem ezért a döntésért, de ma már tudom, hogy a lehetséges legjobbat választották nekem

– mondja az első kötetes író, akiről szerkesztője elárulta: nem csak egy látók számára titokzatos világba kalauzol, de mindezt olvasmányosan, nem egyszer mosolyra fakasztóan teszi.

Az Első Győri Lions Club támogatta a nyomtatás költségeit, de számtalan ember tette bele a támogatását akár csak azzal, hogy biztatták Íriszt: fontos és jó amiről ír. Írisz szerint a kötet célja nem csak az érzékenyítés, de az edukáció és a reményadás is, így mindenkinek ajánlja, akár rokonszenvez már a látássérültek világával, akár nem.

– Nem azért nehéz az életünk, mert nem látunk, hanem attól, hogy a látó emberek sokszor megnehezítik. Nem kell sem sajnálni, sem szánakozni rajtunk, csak elfogadni, mert ugyanúgy élünk, mint bárki– mondja Írisz a tapintatlan megszólalásokról és esetlenségekről, amik érik

Kicsi korától kezdve önállóságra neveltek, ám ez a folyamat teljesen új lendületet kapott, amikor belépett az életébe első vakvezetőkutyája. Készül a következő kötettel, melyben már négylábú társaival közös kalandjairól mesél vidám és leplezetlenül őszinte stílusában.

A látássérültek számára kevés bántóbb van, mintha a vak rokonértelműjeként használjuk a világtalan szót.

– Írisznek igenis nagyon gazdag a világa, amire jó rácsodálkozni – mondja Pió Márta. – Ez a könyv mesélős. Azért tetszik nekem, mert nem szabályos, vagy tudományos, hanem egy jó kis könyv. Volt olyan, hogy elbizonytalanodott a kiadásban, ezért gyakran kellett a lelket tartani benne. Amúgy pedig egy élvezet volt dolgozni vele. Jön a Lions világkormányzó Budapestre a közeljövőben, szeretnénk lefordítani és a kezébe adni, hátha nem csak Magyarországon lesz izgalmas ez a történet.

Tehát elképzelhető, hogy a kötetnek további, akár nemzetközi karrierje lesz, és több nemzetben közvetítheti az üzenetet, hogy mindig van tovább. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában