Negyedszázados a művésztelep

2023.05.01. 21:30

Válogatás nyílt az Art Flexum Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból a mosonmagyaróvári Flesch Központban - galéria

Különleges produkcióval nyílt meg a Flesch Központban hétfőn este az Identitások kiállítás, melyet a 25 éves Art Flexum Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból válogattak.

Mészely Réka

A Flex-Art-Drum tánccsoport produkciója nyitotta meg a jubileumi tárlatot Mosonmagyaróváron. Fotók: Kerekes István

A Flex-Art-Drum tánccsoport produkciója révén, melyben O. Cser Zita koreográfus, Varga Bence zenei koordinátor, az ütőhangszeren közreműködő Adorján Gyula, Máté Márton, Kleé Gergely, a fényjátékért felelő Horváth Zoltán, Takács András és Tóth Ferenc, a testfestést vállaló Varga Virág kozmetikus dolgozott együtt, egy igazán különlegesen megnyitóval ünnepelte a 25. évét az Art Flexum Nemzetközi Művésztelep.

Az Identitások című kiállítás az elmúlt negyed évszázad munkáiból nyújt ízelítőt.

Szentkuti Károly, az Art Flexum Művészeti Társaság elnöke arról beszélt, hogy 25 éve a város támogatásával kezdték el a művésztelepek szervezését, melyeknek a Piarista-iskola adott otthont.

Aztán a rajkai, a hédervári, majd a ravazdi önkormányzat állt az ügy mellé, illetve a Flesch Központ, mely rendszeresen helyet ad a társaság téli tárlatainak. Az elnök hangsúlyozta, az elmúlt negyed évszázad alatt 105 alkotó fordult meg a művésztelepeken, Európa több országából, de érkeztek Brazíliából, Amerikából, Ázsiából is vendégek. A mintegy háromszáz alkotás egy részét a Hansági Múzeum őrzi, másik része a művészeti társaság tulajdona. Ahogy Szentkuti Károly elmondta, ezek visszatükrözik a századforduló gondolatvilágát.

A 25 éves közös tárlatra sok művész tiszteltét tette.

Juhász Bálint, a Hansági Múzeum művészettörténésze a szakértő szemszögéből vezette végig a hallgatóságot a tárlaton, valamennyi kiállított alkotásról külön szólva, értékelve azokat.

Kiemelte: amikor 1998-ban Matusz Péter, Szentkuti Károly és Varga György letették a művésztelep alapjait, egy kortárs képzőművészeti gyűjtemény létrehozását tűzték ki célnak. E művésztelep tagjai nemcsak országos szinten arattak sikereket, a kolónia hírnevét közép-európai városokba is eljuttatták.

A kiállítás május 29-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában