Hanggal kötött barátságok

2023.04.23. 14:10

A Győri Pedagógus Énekkar Székelyudvarhelyen énekelt az erdélyi közönségnek

A Győri Pedagógus Énekkar idén hetvennégy éves. A társulat múlt hétvégén Székelyudvarhelyre utazott, és a Székely Dalegylet Férfikara fennállásának 155. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi hangversenyen vett részt, és adott koncertet az erdélyi közönség előtt.

Ollári Gergely

A Győri Pedagógus Énekkar nemrég Székelyudvarhelyen lépett fel, a Székely Dalegylet Férfikarának meghívására érkeztek Erdélybe és adtak koncertet a zenekedvelőknek.

Fotó: Kovács Tibor

A Győri Pedagógus Énekkar karnagya, Katona Tibor lapunknak elmondta: a közös maratoni hangversenyen a Törökbálinti Férfikar is fellépett.

– A művelődési ház nagytermében volt a koncert, ami szerencsére csordulásig megtelt zenekedvelőkkel. Gazdag műsort kaptak a helyiek, akik egyébként nem csak a vendégszeretetükről híresek. Különös helyet foglal el a szívükben a magyarság, mindhárom társulat teljes lelki feltöltődéssel hajolhatott meg a színpadon –fogalmazott lapunknak Katona Tibor.

A Győri Pedagógus Énekkar adott elő műveket a zeneirodalom gyöngyszemeiből, de olyan dalok is helyet kaptak a repertoárban, amelyeknek a legfontosabb üzenete a magyarság tudat.

A két kórust majdnem három évtizedes barátság köti össze, most a győriek érkeztek vendégségbe Székelyudvarhelyre, és a helyi férfikar jubileumi ünnepségén adtak koncertet. 
Fotó: Kocsis Tibor

– Értékes koncert volt mindannyiunk számára, szép élményekkel érkeztünk haza. Az ünnepi hangverseny másnapján egy kiránduláson is részt vehettünk, az Erdővidék történelmi tájegységben barangolhattunk, majd a vargyasi unitárius templomban énekeltünk az istentisztelet végén. A helyiek ezt követően szívélyesen megvendégeltek minket –tette hozzá a karnagy.

A győri társulat huszonhét énekessel lépett fel Erdélyben, őket Katona Tibor és Puskás Péter karnagyok segítették. A két kórus tervezi már a jövőt is. 2026-ban harminc éves lesz a közös barátság, a jubileumot nagy közös fellépéssel ünneplik majd meg Győrben. A Székely Dalegylet Férfikara a tervek szerint már korábban is ellátogat hazánkba, jövő tavasszal a folyók városába érkezhetnek majd egy fellépésre.

– A kapcsolat nagyon fontos közöttünk. Erdély csodálatos, az ott élőkön az ember többször ledöbben, hogy milyen mélyen gyakorolják hitüket, magyarságukat. Mindig örömmel utazunk hozzájuk, és ők is hasonlóan nagy lelkesedéssel érkeznek Győrbe egy-egy fellépés erejéig –mondta el Katona Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában