Megemlékezés

2023.03.21. 08:00

110 éve született Szakál Ernő Sopron díszpolgára - Faragvány, rajz és film a nemzet kőfaragójáról

Filmvetítéssel és megemlékezéssel készülnek Szakál Ernő születésének 110. évfordulójára a róla elnevezett alapítvány munkatársai. Céljuk, hogy megismertessék a nagyközönséggel a neves szobrászművész-restaurátor munkásságát és azt, hogy milyen építészeti értékeket teremtett Sopronban és az országban.

Varga Henrietta

Nemes András, Faragó Zsolt és Szabó Attila a neves szobrászművész-restaurátor Új utcai emléktáblájánál. Fotó: Szalay Károly

110 éve, 1913. július 14-én született a Műemlékvédelmi Európa díjas Szakál Ernő szobrászművész-restaurátor, Sopron díszpolgára, építészeti emlékeink avatott megmentője, a magyar és az egyetemes művészettörténet és műemlékvédelem kiemelkedő alakja. Az alkalomból szerdán Faragó Zsolt és Szabó Attila előadással egybekötött megemlékezést tart a Soproni Pedagógusok Művelődési Házában. 

– Mi, soproniak nap mint nap az ő munkái, alkotásai mellett haladunk el, felújított műemlékek, szobrok, emléktáblák őrzik keze nyomát. Szeretnénk, ha egyre többen megismernék, hogy mennyi csodálatos értéket teremtett városunkban és országszerte. Példaértékű volt a tudásvágya, elhivatottsága, valamint az az alázat, amivel élt és alkotott. Emlékének ápolása, életművének megismertetése a mi feladatunk – mondta el Szabó Attila, a megemlékezés szervezője. 

– Szakál Ernő nekem, a művészettörténésznek, muzeológusnak elsősorban azt a restaurátort jelenti, aki a középkori kőemlékekkel foglalkozott – vette át a szót Nemes András művészettörténész, a Szakál Ernő-alapítvány elnöke. – Újjáélesztette a középkori kőfaragók műhelytitkait, jó érzékkel, alapos helyszíni megfigyeléssel és a régi források áttanulmányozásával tudta azt, hogyan lehet hitelesen, egy-egy töredékből elkészíteni a gótikus ajtókat, ablakokat. A Fabricius-ház gótikus nagytermének, a Káptalan-terem vagy a zsinagóga ablakainak rekonstruálása is a nevéhez fűződik, de a munkássága az egész országra kiterjedt. Nemcsak művész volt, hanem egy hihetetlen humánus, készséges, segítőkész ember. Bármikor fordulhattam hozzá, a pályám kezdetén sokszor találkoztam vele – elevenítette fel Nemes András. 

Faragó Zsoltnak, aki az alapítvány kuratóriumának tagja, személyes kötődése is van Szakál Ernőhöz. Gyermekkorában többször találkozott vele, mivel édesapja, Faragó János az ő tanítványa volt. Azt az útmutatást, tudást, amit korábban Zsolt édesapja kapott a mestertől, ő is megkapta és vitte tovább a kőfaragás és a restaurálás terén. 

– A megemlékezésre személyes tárgyakkal, rajzzal, faragvánnyal és filmvetítéssel készülünk, de az alapítvány munkáját is szeretnénk megismertetni a hallgatósággal – említette Faragó Zsolt. Távolabbi céljaink között szerepel, hogy digitalizáljuk Szakál Ernő életművét. Szeretnénk a szakma és a nagyközönség számára is élményszerűvé tenni munkásságát, hogy megismertessük mindenkivel, ki is volt a nemzet kőfaragója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában