A hét embere

2023.01.29. 17:00

Gartai jubileumok nyomában a kapuvári Dr. Pintér Gáborral

Sokszoros évfordulóját ünnepli Kapuvár gartai városrésze, mely egykor különálló település volt. Ezen jubileumokhoz több szálon is kötődik dr. Pintér Gábor. Kuratóriumi elnök, jól ismeri, élteti Garta múltját, melynek nemcsak kutatója, de lokálpatrióta is, aki pont a város ezen részén lakik.

Kustor Réka

Dr. Pintér Gábor a legutóbbi történelmi konferencián, melynek középpontjában a gartai jubileumok álltak. Fotó: Kustor Réka

360. évforduló

– Milyen jeles évfordulókat ünnepelnek idén a gartaiak? 

– Ha valamilyen jeles évfordulóhoz érünk, visszatekintünk a múlt eseményei­re, értékelünk, de egyben a jövőbe is tekintünk. Garta, az egykor önálló település idén több jubileumot is ünnepel. Az első alapításának 360. évfordulója. Önálló léte a kapui várhoz köthető. Az első írásos forrás Kapuvárt 1162-ben említi. A latin kifejezés, a „castrum illud quod vulgaliter Copuu dicitur” magyarul annyit tesz, „azt a várat, amelyet közönségesen Kapunak hívnak”. A településnek egyértelműen katonai jellege volt, az Árpád-kori gyepűrendszer részeként kialakult földvár helyén épült végvár lakói a kapui hajdúk, muskétások, darabontok voltak. Gróf Nádasdy (III.) Ferenc országbíró (1623–1671) nevéhez köthető az ónémet nyelven keletkezett alapítólevél (1663). Ez Gartának mint településnek az első írásos említése: „engedélyt kapnak a kapuvári várt őrző muskétások a vár körüli puszta helyen való letelepüléshez”. A kiváltságlevél a várban egy hónapig tartó ingyen „őrállás”, valamint évi három forint megfizetése fejében mentesítette a lakosokat mindenféle úrbéri szolgálat alól. Az alapítást követően német telepesek érkeztek két ütemben a területre, akik beolvadtak a magyarságba. A muskétások és családtagjaik voltak Garta első lakói. A település önállósága az alapítástól 1923-ig maradt fenn, gyakorlatilag 260 év rövid története jellemzi, de a fejlődését végig meghatározta Kapuvár szomszédsága. A két település sokáig rivalizált ugyan egymással, végül a belügyminiszter 1923-ban hatályba lépett rendelete egyesítette a két községet. Ennek centenáriumát ünnepeljük idén. 

Potenciális megyeszékhely volt

– Mi volt az egyesítés oka? 

– A történészek több okot is megjelöltek: Garta gazdasági elmaradottsága és a községi vezetés rossz hozzáállása, valamint hogy Kapuvár Sopron ideiglenes elvesztésével (1921-es népszavazás) potenciális megyeszékhelyként jött szóba. Kapuváron megindult az urbanizációs-gazdasági fejlődés, utakat köveztek le, járdákat építettek, korszerűsítették a közvilágítást, ipartelep létesítését vették tervbe. 1924-ben létrejött a húsüzem, Házhely néven új városrészt alapítottak. Garta sokáig ellenállt a felsőbb akaratnak, de végül is beadta a derekát. 1925 nyarán Salamon Károly vendéglőjében katonazenével egybekötött bált tartottak, amin a kapuváriak is megjelentek, és fehér asztalok mellett megtörtént végre az egyesülés. 

Segítik európai identitásunk fennmaradását

– Van még egy harmadik nevezetes jubileum is, a 2008-ban alapított Gartáért Alapítvány 15. születésnapja. 

– A kezdetektől fogva a kuratórium elnökeként részt vettem a munkákban. A megvalósított rendezvényeink segítik a gartai, ezenfelül a kapuvári, a nemzeti, a keresztény és az európai identitásunk fennmaradását, megélését. Elkészítettük Garta címerét és zászlóját, felújítottuk az egykori tűzoltószekeret, kocsiszínt készítettünk neki, renováltattuk a gartai artézi kutat, jótékonysági Szent Katalin-bálokat és -búcsúkat szerveztünk. Széles palettán mozgunk: szerveztünk csángó napot és táncházat, batyus majálist a Zrínyi parkban, kiállításokat, könyvbemutatókat, vendégeink voltak jeles előadók, híres emberek. Jótékonykodtunk Böjte Csaba ferences testvér árváinak. A Garta Napot több mint tíz éve szervezzük a gartaiak megelégedésére. Létrehoztuk a Kapuvári Hajdúk és Muskétások Hagyományőrségét, amelynek tagjai egy szép ünnep keretében tettek esküt 2015-ben a gartai templomban. A Kapu Vára Fesztivált hatszor valósítottuk meg a várgödörben. Emlékezetesek a határon túli színházak előadásai, a Trianon-emlékévi, világháborús emlékezések, történelmi konferenciák és tematikus utak, hagyományőrzés. Kapuvár önkormányzata a X. Garta Napon Kapuvár Városáért Emlékérmet adományozott alapítványunknak évtizedes munkájáért. Ehhez a munkához rengeteg kormányzati, önkormányzati, vállalkozói támogatás, civil összefogás kellett, amit ezúton is köszönünk nekik. 

Garta múltjának könyvei

– Mik az idei tervek? 

– Már megvalósult a jubileumi év megnyitása egy történelmi konferenciával, szent­misével. Szeretnénk több könyvet is kiadni Garta múltjával kapcsolatban, dr. Gerencsér Péter helytörténész vállalta fel ezek szerkesztését. Ezenfelül Garta történetét, múltját, híres embereit fel­idéző előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel, tematikus utakkal, zarándoklattal, kulturális rendezvényekkel és az elszármazottak találkozójával készülünk az ünnepségsorozatra. 

Névjegy - Dr. Pintér Gábor 

Munkahely: Soproni Tankerületi Központ. 

Beosztás: jogi referens, integritás-tanácsadó. 

Egyesületek, melynek tagja: Gartáért Alapítvány, Kapu Vára Hagyományőrző Egyesület, Kapuvári Polgári Társaság, Berg Kaszinó Egyesület, Bencés Diákok Győri Egyesülete, Kapuvári Sportegyesület, Kapuvári Bográcsos Egyesület, Civilek a Kultúráért Egyesület, Kapuvári Szent Sebestyén Plébánia Tanácsadó Testülete. 

Kedvenc film: Giuseppe Tornatore: Cinema Paradiso. 

Hobbi: labdarúgás, végvári hagyományőrzés, történelem, irodalom, jog, teológia, kultúra, gasztronómia, könyvek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában