Gyöngyszemek

2022.09.13. 11:16

Horvát dallamok az undi énekegyüttestől már a világhálón is

Az énekesek igyekeztek a kor elvárásainak megfelelő oldalt létrehozni.

Bódvai Ildikó

A 2010-ben alakult undi Biseri (Gyöngyszemek) énekegyüttes a nyár folyamán elkészítette honlapját. Az énekesek igyekeztek a kor elvárásainak megfelelő oldalt létrehozni, amelyet reményeik szerint a megtekintők is örömmel fogadnak. A honlap kétnyelvű: magyar és horvát, ugyanis a kórus horvát nemzetiségi dalokat énekel. Ugyan egy menüpont még feltöltés alatt áll, de mostantól az énekkarral kapcsolatos új hírekről, információkról itt kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők.

A Biseri énekegyüttes az Undi Horvát Egyesületen belül működik, annak legfiatalabb szekciójaként. Azért ezt a nevet választották, mert a gyöngy az emberiség által ismert legrégebbi drágakő, és a tisztaság, az érték, a nőiesség szimbóluma. 

A kezdetek óta arra törekednek, hogy a fiatalabb nemzedéket is aktivizálják, mert településükön a horvát nyelv az elmúlt évtizedekben gyorsan asszimilálódott. Céljuk, hogy azok a generációk, amelyek most nőnek fel, minél többet tanuljanak a horvát kultúráról, örökségről, hagyományokról, hogy megőrizzék nemzeti identitásukat a jövő számára. Úgy gondolják, a dalok által megóvhatják az egyre inkább feledésbe merülő horvát anyanyelvüket. 

Repertoárjukban gradistyei népdalok, illetve a horvát folklór különböző régióinak dalai szerepelnek. Négyszólamú dalmáciai klapa- (a cappella) feldolgozásokat és gitárkíséretes egyházi dallamokat is énekelnek. 

Az együttes fellépett már Ausztriában, Szlovákiában, Horvátországban és Magyarországon is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában