Lapunkban is rendszeresen láthatják munkáit

2021.12.11. 17:00

Első és különdíjas képek a mosonmagyaróvári fotóstól

A budapesti Eiffel Műhelyházban szerdán adták át a Magyarország 365 fotópályázat díjait. Idén 6500 fotós 37 ezer képe között válogatott a szakmai zsűri. A mosonmagyaróvári Kerekes Istvánt első díjjal tüntették ki, valamint egy különdíjat is átvehetett.

Mészely Réka

A Start című felvétel az operaház különdíját hozta a mosonmagyaróvári fotósnak. A felvételen Kerekes István a díjat átadó Ókovács Szilveszterrel, a Magyar Állami Operaház főigazgatójával.

Forrás: Kisalföld

Kerekes István Egy verseny margójára című sorozatának egy Győrben, a Kajak-Kenu Maraton Magyar Bajnokságon készült képét első díjjal jutalmazta a Magyarország 365 zsűrije az életképek kategóriában. Szintén a megyeszékhelyen kapta lencsevégre Start című felvételét a mosonmagyaróvári fotóművész, mellyel az operaház különdíját érdemelte ki. 
 

Idén 6500 pályázó 37 ezer képpel nevezett az országos fotósmegmérettetésre: a legjobbakat a budapesti Eiffel Műhelyházban szerdán díjazták, és kiállítás is nyílt a válogatott munkákból. 
 

Rekordszám 
 

– Egy-egy fotópályázaton való megmérettetésen, melyen a munkáim több száz vagy több ezer más fotóval versengenek, és sikerül díjat elnyernem, nagyon pozitív visszajelzés és felmérés is egyben, hogy jó úton haladok. A Magyarország 365 fotópályázatra szintén ezért neveztem, hisz ez is egy jó mérce. Nagyon nagy megtiszteltetés az első díj. Azt jelenti, valami egyedit tudtam készíteni, egy olyan képet, amivel a zsűrit sikerült „megállítani”. Különösen, mivel rekordmennyiségű fényképpel neveztek erre a fotópályázatra – kezdte beszélgetésünket Kerekes István, aki, mint elmondta, a három meghirdetett kategória közül egyedül az életképek kategóriába nevezett be tizenöt képpel a beküldhető huszonötből. 
 

– Az öttagú zsűri az első díjas fényképemet az „Egy verseny margójára” című sorozatomból emelte ki egyedi képként. Emellett a harminchétezres képtömegből közönségszavazásra ajánlottak 159-et, ezek között kettő fekete-fehér fényképem szerepelt. Meglepetésemre a Magyar Állami Operaház különdíját is átvehettem a Győrben készült Start című fotómért – avatott be lapunk külsős munkatársa. 

 

Kerekes Istvánnak Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus, a zsűri tagja adta át a fotópályázat első díját. Háttérben a győztes alkotás.
Forrás: Kisalföld


 

Kajak-kenu bajnokságon 
 

– Az életkép kategória első díját elnyert fotómat Győrben, a Kajak-Kenu Maraton Magyar Bajnokságon fényképeztem. A verseny a járvány miatt zárt terepen zajlott. Az Aranypart szabadstrand körüli lezárt részre csak a sportolók, edzőik, a verseny szervezői, rendezői és a média munkatársai léphettek be. A versenyre kilátogatók, szurkolók, a sportolók szülei, hozzátartozói a környező, általuk látogatható helyekről nézhették a megmérettetést és követhették a futamokat. Ahogy a zárt területen fotózgattam a verseny mozzanatait, észrevettem, hogy a Jedlik hídról nagyobb tömeg figyeli az eseményt. És ekkor döntöttem úgy, hogy felsétálok a hídra, és megnézem, milyen perspektíva nyílik onnan. Amikor a hídra érkeztem, épp a kajak-kenusok bemelegítője zajlott körülbelül 350 méterre a hídtól a ­Mosoni-Dunán. Ami érdekesnek tűnt, hogy az elmozdítható stég, a palló meghatározza a jelenetet a rajta álló emberekkel. Mivel az összkompozíció nagyon egyedinek tűnt, megörökítettem – mesélt az első díjas képről az alkotó. 
 

Több mint 3200 
 

A mosonmagyaróvári fotóművész rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi fotópályázatokon. Ezidáig több mint 14.000-szer állították ki munkáit hat kontinensen, és több mint 3200 díjat nyert el velük. Az elmúlt években rendszeres szereplője a két legnívósabb magyar fotósmegmérettetésnek, a Magyar Sajtófotó és Az Év Természetfotósa pályázatoknak. 
 

– Az idei év nemzetközi szinten több egyedi eredményt is hozott, de számomra mind közül messzemenően a legnagyobb siker a mobiltelefon-fotózás Oscarjának tartott iPhone Photography Awards 2021 eredménye volt. Első magyarként hozhattam el a fotópályázat nagydíját több mint száznegyven ország fotósa közül – búcsúzott Kerekes István. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában